Sjedenjem u naslonjaču 'spaljujete' kalorije

Sjedenjem u naslonjaču 'spaljujete' kalorije

Sjedenjem u naslonjaču 'spaljujete' kalorije
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci za mentalnu agilnost potiču ljude da što više treniraju mozak jer, između ostalog, time 'spaljuju' kalorije.

Možda vam se sjedenje u naslonjaču i rješavanje sudokua ne čini kao djelotvoran način sagorijevanja kalorija, no čini se da u sat vremena rješavanja, naprimjer, križaljki možete sagorjeti više kalorija nego što ih ima u kutiji punoj keksa, prenosi vecernji.hr.

Navedenu tvrdnju, koja je kod mnogih izazvala nevjericu, iznijeli su stručnjaci za mentalnu agilnost kako bi, među ostalim, potaknuli što više ljudi na treniranje mozga.

Tako rješavanje kvizova ili slaganje puzzlea otprilike sagorijeva 90 kalorija svaki sat, dok prosječni čokoladni kolač ima 56 kalorija.

'Naš mozak treba 0,1 kaloriju svake minute kako bi funkcionirao, a kada se suočavamo s nekim izazovom poput kviza, sagorijevamo i do 1,5 kalorija u minuti', objasnio je Tim Forrester, jedan od istraživača za Cannyminds.com, dodavši da se mozak sastoji od milijun živčanih stanica neurona koji prenose poruke tijelu. Neuroni stvaraju neurotransmitore, a kako bi to uspjeli, izvlače tri četvrtine šećerne glukoze, dostupnih kalorija i petinu kisika iz krvi.

Dakle, za rješavanje križaljki ili zahtjevnog sudokua mozgu treba više glukoze i kalorija, što znači da u dva sata umnog rada iskorištavamo oko 180 kalorija, a to je malo manje od onoga koliko ih ima u čaši piva.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti