Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Skraćuje li svađanje život?

Skraćuje li svađanje život?

Skraćuje li svađanje život?
  • Objavljeno: Subota, 17.05.2014.
  • Broj pregleda: 381
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici iz Njemačke, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Epidemiology & Community Health, otkrivaju da učestali konflikti povećavaju rizik od nastanka smrti u srednjoj životnoj dobi.

Znanstvenici su ispitivali oko 10000 muškaraca i žena u dobi od 36 do 52 godine. Oni su odgovarali na pitanja o njihovom društvenom odnosu s partnerima, djecom, drugim članovima obitelji, susjedima, prijateljima i kolegama. Znanstvenici su njihovo cjelokupno zdravlje pratili u razdoblju od 11 godina.

Rezultati su pokazali da osobe, koje često ulaze u konflikte s bilo kojim članovima svoje društvene okoline, imaju čak dvostruko veći rizik od nastanka smrti u srednjoj životnoj dobi, u odnosu na osobe koje se svađaju rijetko ili nikako.

Znanstvenici ističu da ih rezultati ovog istraživanja nisu naročito iznenadili. Konflikti su jedan od vodećih izvora stresa, a prethodna istraživanja su pokazala da stres ima izrazito štetan učinak na cjelokupno zdravlje.

Previsoka razina stresa povećava rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, pretilosti, dijabetesa, depresije i tjeskobe.

Ponekad se konflikti jednostavno ne mogu izbjeći, ali ako ste vi ta osoba koja je uvijek s nekim u konfliktu i to ne možete reći ni za koju drugu osobu, moguće je da se ne znate nositi s određenim vrstama situacija.

Jedan od najboljih načina da uspješno vladate konfliktima jest da razvijate emocionalnu inteligenciju, za koju su istraživanja pokazala da je u većini područja u životu čak i važnija od kvocijenta inteligencije.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti