Skraćuje li svađanje život?

Skraćuje li svađanje život?

Skraćuje li svađanje život?
  • Objavljeno: Subota, 17.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Njemačke, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Epidemiology & Community Health, otkrivaju da učestali konflikti povećavaju rizik od nastanka smrti u srednjoj životnoj dobi.

Znanstvenici su ispitivali oko 10000 muškaraca i žena u dobi od 36 do 52 godine. Oni su odgovarali na pitanja o njihovom društvenom odnosu s partnerima, djecom, drugim članovima obitelji, susjedima, prijateljima i kolegama. Znanstvenici su njihovo cjelokupno zdravlje pratili u razdoblju od 11 godina.

Rezultati su pokazali da osobe, koje često ulaze u konflikte s bilo kojim članovima svoje društvene okoline, imaju čak dvostruko veći rizik od nastanka smrti u srednjoj životnoj dobi, u odnosu na osobe koje se svađaju rijetko ili nikako.

Znanstvenici ističu da ih rezultati ovog istraživanja nisu naročito iznenadili. Konflikti su jedan od vodećih izvora stresa, a prethodna istraživanja su pokazala da stres ima izrazito štetan učinak na cjelokupno zdravlje.

Previsoka razina stresa povećava rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, pretilosti, dijabetesa, depresije i tjeskobe.

Ponekad se konflikti jednostavno ne mogu izbjeći, ali ako ste vi ta osoba koja je uvijek s nekim u konfliktu i to ne možete reći ni za koju drugu osobu, moguće je da se ne znate nositi s određenim vrstama situacija.

Jedan od najboljih načina da uspješno vladate konfliktima jest da razvijate emocionalnu inteligenciju, za koju su istraživanja pokazala da je u većini područja u životu čak i važnija od kvocijenta inteligencije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti