Skraćuje li usamljenost životni vijek?

Skraćuje li usamljenost životni vijek?

Skraćuje li usamljenost životni vijek?
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Usamljenost može uzrokovati negativne promjene u tijelu na staničnoj razini, povećati rizik od nastanka niza bolesti i skratiti životni vijek. Usamljenost je najštetnija za osobe treće životne dobi, otkriva nam to istraživanje znanstvenika iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Znanstvenici su proučavali zdravlje kod 141 osobe treće životne dobi. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, uključujući prehrambene navike, učestalost druženja s drugim ljudima i razinu fizičke aktivnosti.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, su pokazali da usamljene osobe imaju slabiji imunološki sustav i povećan rizik od nastanka kronične upale u tijelu.

Suprotno onome što veliki broj ljudi misli, usamljenost nije neizostavan dio starenja, izjavila je voditeljica istraživanja prof. Caroline Abrahams.

Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da usamljenost ima negativan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma. Naime, dosadašnja istraživanja su pokazala da je usamljenost direktno povezana s povećanim rizikom od nastanka depresije, anksioznosti i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Saznajte kako pobijediti usamljenost!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti