Pivo smanjuje rizik od nastanka reumatoidnog artritisa

Pivo smanjuje rizik od nastanka reumatoidnog artritisa

Pivo smanjuje rizik od nastanka reumatoidnog artritisa
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Arthritis & Rheumatology, otkriva da pivo smanjuje rizik od nastanka reumatoidnog artritisa kod žena.

Znanstvenici su analizirali podatke kod više od 238000 žena. Podijelili su ih u kategorije prema učestalosti konzumacije alkohola. One su ispunjavale upitnik o svojim životnim navikama, povijesti bolesti i obiteljskoj anamnezi.

Rezultati su pokazali da žene, koje u alkoholu uživaju umjereno, imaju za čak 22% manji rizik od nastanka reumatoidnog artritisa, u odnosu na žene koje ne konzumiraju alkohol.

Žene, koje su umjereno uživale u pivu 2 do 4 puta tjedno, su imale rizik od nastanka reumatodinog artritisa manji za čak 31%, u odnosu na žene koje pivo nisu pile uopće.

"Alkohol može pomoći u sprječavanju imunološkog sustava da napada zdrava tkiva i na taj način spriječiti nastanak autoimunih bolesti", izjavio je voditelj istraživanja dr. Dr. Bing Lu.

Prethodna istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija alkohola može pomoći u prevenciji srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici ističu da alkohol ima protuupalno djelovanje i ima pozitivno djelovanje na zdravlje samo onda kada se pije u umjerenim količinama jer alkohol, bez obzira na prednosti, sadrži i nedostatke.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti