Pospješuje li šetnja kreativnost?

Pospješuje li šetnja kreativnost?

Pospješuje li šetnja kreativnost?
  • Objavljeno: Utorak, 29.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da šetnja čini više za vašu kreativnost od sjedenja i da su osobe, koje svakodnevno šeću za čak 60% kreativnije.

"Veliki broj ljudi ističe da tijekom šetanja dođu do rješenja nekog problema", izjavio je voditelj istraživanja dr. Marily Oppezzo.

U novom istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition, znanstvenici su uspoređivali učinak sjedenja, hodanja na svježem zraku i hodanja u zatvorenome.

U istraživanju je sudjelovalo 176 odraslih osoba. Oni su trebali ispunjavati zadatke koji znanstvenicima služe za mjerenje kreativnosti.

Rezultati su pokazali da je hodanje na svježem zraku imalo najbolji učinak na kreativnost svih sudionika.

Osobe, koje su šetale u prirodi, su imale za 60% izraženiju sposobnost povezivanja ideja i dolaska do originalnog rješenja problema.

Znanstvenici ističu da će šetnja u prirodi opustiti um, a istovremeno probuditi kreativnost jer se izlažemo različitim podražajima, za razliku od šetanja u zatvorenom prostoru.

Znanstvenici ističu da je ovo istraživanje preliminarno i da je potrebno obaviti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti