Smrtnost od raka pluća

Smrtnost od raka pluća

Smrtnost od raka pluća
  • Objavljeno: Subota, 22.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rak pluća je izgleda smrtonosniji za muškarce.

Spol je glavni socioekonomski faktor koji utječe na ishod bolesti prema rezultatima studije, objavljeno je na HealthDay. Muškarci imaju veće šanse da će umrijeti od inoperabilnog karcinoma pluća ne-mailh stanica u odnsu na žene, izvjestili su istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država.

Zapravo, spol je najvažniji faktor koji utječe na ukupno preživljenje pacijenata s ovom bolesti, opisano je unovoj studiji.

Tim istraživača je u 6 gradova u Sjedinjenim Američkim Državama promatrao 1,365 pacijenata koji su bili uključeni u nacionalnu studiju za utvrđivanje učinaka demografskih faktora kao što su spol, rasa i bračni status na ishode kod raka pluća.

Pronašli su da su muškarci imali 1.23 puta veći smrtni ishod od žena, dok rasa i bračni status nisu značajno utjecali na ishod. "Naša studija potkrijepljuje činjenicu da spol igra važnu ulogu kao prognostički faktor u pacijenata sa dijagnosticiranim rakom pluća," izjavio je vodeći autor dr. Benjamin Movsas, voditelj odjela radijacijske onkologije na Henry Ford Hospital, Detroit za izdanje novosti. "Ovo naglašava važnost proučavanja ove bolesti u svjetlu činjenice da žene sa dijagnosticiranim rakom pluća imaju bolji ishod u odnosu na preživljavanje."

Studija bi trebala biti prezentirana na Chicago Multidisciplinary Symposium in Thoracic Oncology. Na istom sastanku druga grupa istraživača iz Sjedinjenih Američkih Država, iz South West Oncology Group, je izvjestila da je kombinacija tradicionalne kemoterapije sa ciljanom terapijom koja koristi takozvana monoklonalna protutijela sigurna i poboljšala je preživljenje kod pacijenata s uznapredovalim karcinom pluća ne-malih stanica.

Studija je pronašla da uporaba dvije ciljane terapije (bevacizumab i cetuximab) sa kemoterapijom (carboplatin i paclitaxel) kao prve linije liječenja je poboljšalo preživljenje 104 pacijenat koji su bili procijenjivani između kolovoza 2006. i rujna 2007. godine. Nije bilo zabrinutosti glede sigurnosti.

"Kombinacija multiplih ciljanih načina liječenja u dodatku kemoterapiji bi mogla biti budućnost liječenja kod raka pluća," izjavio je vodeći autor, dr. Edward Kim, docent na odjelu torakalne/ kirurgije glave i vrata onkologije na M.D. Anderson Cancer Center, Houston za izdanje vijesti. "Blokiranje više ključnih puteva razvoja raka, kao što su receptor faktora rasta i vaskularni endotelni faktor rasta, bi mogli dovesti do bolje kontrole raka."

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti