Španjolska će isprobati cjepivo protiv kokaina

Španjolska će isprobati cjepivo protiv kokaina

Španjolska će isprobati cjepivo protiv kokaina
  • Objavljeno: Subota, 22.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nije riječ o cjepivu u preventivne svrhe, već o liječenju koje bi se moglo primijeniti na približno 22.000 Španjolaca ovisnih o kokainu.

Španjolska, zemlja EU-a u kojoj je potrošnja kokaina najviša, isprobat će 2009. liječenje od te droge tako da joj se oduzmu euforičnu svojstva, objavile su u četvrtak sanitarne vlasti.

"Cjepivo protiv kokaina" bit će isprobano u prvih šest mjeseci 2009. na ukupno 164 ovisnika u desetak bolnica, izjavila je Vladina izaslanica za nacionalni program protiv droga Carmen Moya.

Zapravo, nije riječ o cjepivu u preventivne svrhe, već o liječenju koje bi se moglo primijeniti na približno 22.000 Španjolaca ovisnih o kokainu koji su službeno tražili liječenje od ovisnosti kod španjolskih liječnika i u bolnicama prošle godine.

Klinički pokus, koji je odobrila Europska agencija za lijekove, mogao bi se proširiti i na druge europske zemlje.

Liječenje se sastoji u sprječavanju stimulativnih učinaka kokaina na imunološki sustav. - Pacijenti ne će ništa osjećati uzimajući ga i bit će ljuti što su potrošili novac ni za što- sažeo je bit liječenja psihijatar Carlos Alvarez Vara na konferenciji za tisak.

Liječnik objašnjava da je molekula kokaina jako lagana pa je organizam ne uočava kao vanjski agens te putuje izravno u neuronske receptore.

Liječenje koje će se isprobati u Španjolskoj djeluje tako da se, kad neka osoba uzme kokain, protein spaja s drogom i daje joj povećanu molekularnu težinu. Tako imunološki sustav prepoznaje drogu, a antitijela služe da ju unište prije nego dođe do moždanih receptora za užitak, objasnio je dr. Vara.

Uzimanje kokaina povećava za 24 posto opasnost od infarkta miokarda tijekom prvog sata njegova unosa u organizam, priopćile su španjolske zdravstvene vlasti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti