Soja – koristi ili šteti?

Soja – koristi ili šteti?

Soja – koristi ili šteti?
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Soja je biljka koje potječe iz Istočne Azije i bila je jedan od glavnih prehrambenih namirnica duže vrijeme. Postoje mnoge nedoumice oko prednosti i nedostataka te drevne biljke.

Počnimo prvo s prednostima. Soja je bogat izvor proteina, omega - 3 masnih kiselina te čitavog niza korisnih biljnih sastojaka, tzv. fitonutrijenata. Soja poboljšava zdravlje kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. Ona također ublažava simptome menopauze. Nekoliko istraživanja je pokazalo da redovito konzumiranje soje može smanjiti rizik nastanka raka dojke, prostate i debelog crijeva.

Usprkos svim prednostima, ne smiju se zanemariti ni nedostaci. Prečesto konzumiranje soje i sojinih proizvoda može dovesti do neplodnosti i muškaraca i žena. Također se može promijeniti tijek menstrualnog ciklusa, a kod muškaraca može doći do slabljenja kvalitete spermija.

Ovo je samo pokazatelj da sve stvari ne trebamo uzimati zdravo za gotovo, prije nego li ih pomno provjerimo. Znanstvenike najviše brinu vegetarijanci i njihovo zdravlje jer je njima soja gotovo svakodnevno na jelovniku

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti