Soja pomaže u prevenciji osteoporoze

Soja pomaže u prevenciji osteoporoze

Soja pomaže u prevenciji osteoporoze
  • Objavljeno: Srijeda, 04.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati preliminarnog istraživanja znanstvenika iz Ujedinjenog Kraljevstva su pokazali da soja može pomoći u prevenciji osteoporoze, bolesti koja smanjuje gustoću kostiju i narušava njihovu kvalitetu i povećava rizik od nastanka fraktura.

Soja sadrži izoflavonoide, spojeve koji u tijelu djeluju slično kao i estrogen, a dosadašnja istraživanja su pokazala da estrogen utječe na rizik od nastanka osteoporoze.

U istraživanju je sudjelovalo 200 žena koje su bile u ranoj menopauzi. Znanstvenici su ih podijelili u dvije grupe. Jedna grupa je svakodnevno uzimala 30 grama soje obogaćene s 66 grama izoflavonoida, a druga grupa je uzimala soju koja nije obogaćena izoflavonoidima.

Nakon 6 mjeseci su rezultati pokazali da izoflavonoidi mogu smanjiti rizik od smanjenja postotka koštanog tkiva i sudjeluju u prevenciji osteoporoze.

Otkrili smo da soja obogaćena izoflavonoidima može pomoći u smanjenju rizika od nastanka osteoporoze, izjavio je voditelj istraživanja dr. Thozhukat Sathyapalan.

Osteoporoza najčešće zahvaća 1 od 3 žene i 1 od 5 muškaraca u dobi iznad 50 godina. Smanjenje postotka koštanog tkiva za 10% može rizik od nastanka frakture kuka povećati za 2.5 puta. Najveći broj slučajeva fraktura se javlja kod žena koje su prošle kroz menopauzu i muškaraca treće životne dobi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti