Sok od naranče može povećati rizik od nastanka melanoma

Sok od naranče može povećati rizik od nastanka melanoma

Sok od naranče može povećati rizik od nastanka melanoma
  • Objavljeno: Srijeda, 01.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Clinical Oncology, otkriva da osobe koje svakodnevno konzumiraju grejp ili sok od naranče, imaju povećan rizik od nastanka melanoma - najrjeđeg, ali najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

"Citrusno voće sadrži kemijske spojeve koji reagiraju na svjetlost, zbog čega mogu kožu učiniti osjetljivijom na sunčeve zrake", izjavio je voditelj istraživanja dr. Abrar Qureshi.

U istraživanju, koje je trajalo 25 godina, je sudjelovalo više od 100 000 osoba. Sudionici su svakih nekoliko godina ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovom zdravstvenom stanju i životnim navikama.

Tijekom istraživanja je 1 800 osoba patilo od melanoma, a rizik je bio veći među onima koji su svakodnevno konzumirali grejp ili sok od naranče. Osobe koje su svaki dan pile sok od naranče imale su za 25% veći rizik od nastanka melanoma. Osobe koje su svakodnevno konzumirale grejp imale su za 41% veći rizik od nastanka melanoma.

Rizik od nastanka melanoma nije bio povećan kod osoba koje su konzumirale cjelovite naranče ili sok od grejpa. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni u to zašto je to tako, ali ističu da ne sadrži svo citrusno voće niti svi dijelovi naranče ili grejpa spojeve koji su osjetljivi na svjetlost.

Znanstvenici ističu da, iako su rezultati istraživanja zanimljivi, nema potrebe potpuno eliminirati naranču ili grejp iz prehrane. Naime, rezultati istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti