Kava može pomoći u prevenciji multiple skleroze

Kava može pomoći u prevenciji multiple skleroze

Kava može pomoći u prevenciji multiple skleroze
  • Objavljeno: Petak, 03.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe koje svakodnevno ispijaju nekoliko šalica kave, imaju manji rizik od nastanka multiple skleroze.

U istraživanju je sudjelovalo 5 600 osoba. One su ispunjavale upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, uključujući navike vježbanja, prehrambene navike i učestalost ispijanja kave. Znanstvenici su potom pomoću snimki mozga i kralježnice procjenjivali rizik od nastanka multiple skleroze.

Rezultati su pokazali da osobe koje svakodnevno ispijaju 4 do 6 šalica kave, imaju za 33% manji rizik od nastanka multiple skleroze. Također su ustanovili da redovita konzumacija kave može ublažiti simptome multiple skleroze, kao što su slabost, utrnulost, problemi s održavanjem ravnoteže i vidom.

"To ne znači da ne trebate biti umjereni s konzumacijom kave", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Ellen Mowry i dodala kako su "prethodna istraživanja već pokazala da umjerena konzumacija kave ima pozitivno djelovanje na cjelokupno zdravlje mozga."

Znanstvenici ističu da kava sadrži spojeve koji štite moždane stanice. Redovita, ali umjerena konzumacija kave može pomoći u smanjenju rizika od nastanka Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Rezultati ovog istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika. Također, ako planirate započeti sa svakodnevnom konzumacijom kave, svakako se prije toga posavjetujte s liječnikom, naročito ako patite od nekih bolesti ili uzimate neke lijekove.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti