Sok od naranče pospješuje kognitivne funkcije

Sok od naranče pospješuje kognitivne funkcije

Sok od naranče pospješuje kognitivne funkcije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U malom istraživanju, u kojemu je sudjelovalo 37 osoba prosječne dobi od 67 godina, su znanstvenici ustanovili da redovita konzumacija soka od naranče može pospješiti kognitivne funkcije.

Na početku i kraju istraživanja, koje je trajalo 8 tjedana, su sudionici rješavali 8 različitih vrsta testova pomoću kojih su znanstvenici dobili uvid u njihove kognitivne sposobnosti. Sudionici su trebali svaki dan popiti 500ml soka od naranče. Na kraju istraživanja su rezultati pokazali da su njihove kognitivne bile bolje za 8%.

Znanstvenici ističu da poboljšanje kognitivnih funkcija za 8% znači pamćenje jedne riječi više s, primjerice, liste namirnica za kupovinu. Malo poboljšanje kognitivnih funkcija tijekom 8 tjedana može zapravo biti značajnije poboljšanje ako se sok od naranče konzumira svakodnevno dulje vrijeme.

Ipak, znanstvenici ne preporučuju da svaki dan konzumirate 500ml soka od naranče jer sadrži visok postotak šećera. Sok od naranče ima takvo djelovanje jer je odličan izvor flavonoida, spojeva za koje je dokazano da pozitivno djeluju na kognitivne funkcije.

Samo male promjene u svakodnevnim životnim navikama mogu pospješiti zdravlje vašeg mozga i kognitivne funkcije. Dosadašnja istraživanja su pokazala da redovita tjelovježba i prehrana, koja obiluje cjelovitim namirnicama, mogu značajno pomoći u prevenciji kognitivnih poremećaja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti