Hrana za mozak

Hrana za mozak

Hrana za mozak
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Borovnice

Borovnice su odlična hrana za poboljšanje memorije. Istraživanja su pokazala da dnevna konzumacija borovnica usporava oštećenja memorije koja obično dolaze s godinama. Spojevi u borovnicama koji se nazivaju polifenoli zapravo pomažu neuronima da funkcioniraju bolje.

Jagode

Spojevi u jagodama pomažu u zaštiti mozga i očuvanju memorije. U studiji objavljenoj u Journal of Neuroscience, životinje koje su konzumirale ekstrakt od jagoda, borovnica i špinata svaki dan imale su značajna poboljšanja kratkotrajne memorije. Ne samo da su učile brže od ostalih životinja, već su im i motoričke sposobnosti bile poboljšane.

Špinat

Špinat sadrži niz protuupalnih i antioksidativnih spojeva koji usporavaju starenje mozga i štite memoriju. Jedan od rijetkih izvora snažnog antioksidansa alfa lipoične kiseline koja štiti mozak.

Kurkuma

Kurkuma drži reputaciju super začina uglavnom zbog snažnih antiupalni i antikancerogenih spojeva, ali također štiti mozak. Ovaj začin je privukao interes znanstvenika zbog Alzheimerove bolesti, jer su stope oboljelih u Indiji jako niske, a često se koristi u njihovoj prehrani.

Ribe i riblje ulje

Vaša baka je bila u pravu, riba je zaista hrana za mozak! Zdrave omega 3 masnoće u ribama su uključene u stanične membrane, što olakšava prijenos informacija neurotransmiterima izvan stanica. Niska razina omega 3 masnih kiselina je povezana s problemima s pamćenjem, depresijom i raznim drugim neurološkim bolestima. Najbolji izvori su losos, srdele i bakalar.

Jaja

Žumanjci su jedan od najbogatijih izvora kolina, vitamina B koji je jedan od najvažnijih hranjivih tvari za zdravlje mozga. Osnova je za nastanak acetil kolina, vrlo važnog neurotransmitera, što je bitno za pamćenje, učenje i razmišljanje.

Ovaj vitamin je posebno važan tijekom trudnoće jer je bitan za razvoj mozga fetusa. Kolin u žumanjcima pomaže u održavanju fleksibilnosti stanične membrane mozga, što je presudno za brz prijenos misli i impulsa.

Acetil-L-karnitin

Acetil-L-karnitin je dodatak koji može biti fontana mladosti za vaš mozak. Čini se da može odgoditi početak kognitivnog propadanja i poboljšati ukupne kognitivne funkcije u starijih osoba. Također štiti od oštećenja mozga zbog slabe cirkulacije i pomaže popraviti živčane stanice.

Istraživanja pokazuju da je nakon tri mjeseca korištenja preporučene doze acetil-L-karnitina (500mg-1,500mg dnevno), došlo do značajnog poboljšanja kognitivnih funkcija.

Fosfatidilserin

Fosfatidilserin, nutrijent koji se nalazi u staničnim membranama, visoko je koncentriran u mozgu. Nekoliko istraživanja pokazuje da pomaže obnoviti moždane funkcije, poboljšava učenje i koncentraciju.

Da biste dobili korist od ovog dodatka, uzimajte ga s ribljim uljem ili s masnom ribom poput lososa ili srdele.

Ginko biloba

Nekoliko istraživanja na ovoj poznatoj biljci otkriva da ima pozitivan učinak na razmišljanje. Ne samo da ginko ekstrakt smanjuje napredovanje demencije, isto tako poboljšava pamćenje i brzinu kognitivnog funkcioniranja.

Ekstrakt iz lišća biljke ginko sadrži spojeve glikozide za koje se vjeruje da pojačavaju memoriju. Ono što je najvažnije, ginko poboljšava cirkulaciju u tkivima, posebno u mozgu, a njegov snažan antioksidans štiti od oštećenja stanica od slobodnih radikala.

Tjelovježba

Tjelovježba je presudna za zdrav um i tijelo. Smanjuje razinu hormona stresa kortizola, koji kada je povišen, može smanjiti hipokampus, dio mozga odgovoran za pamćenje i učenje.

Studije pokazuju da tjelovježba može pomoći spriječiti demenciju ili Alzheimerovu bolest, ili barem, značajno odgoditi njihov početak.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije