Spolne bolesti zbog Viagre?

Spolne bolesti zbog Viagre?

Spolne bolesti zbog Viagre?
  • Objavljeno: Petak, 09.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci tvrde da muškarci koji uzimaju lijekove za erektilnu disfunkciju predstavljaju novu rizičnu skupinu za spolno prenosive bolesti.

Znanstvenici iz Opće bolnice Massachusetts i sa Sveučilišta Southern California otkrili su da stariji muškarci koji upotrebljavaju lijekove za liječenje erektilne disfunkcije češće oboljevaju od spolno prenosivih bolesti no muškarci koji ne koriste takvu vrstu terapije.

Istraživači su proučavali podatke skupljene od 1.410.806 muškaraca starijih od 40 godina, a među njima je bilo i 33.968 muškaraca koji su barem jednom dobili recept za neki od lijekova za liječenje erektilne disfunkcije, kao što je na primjer Viagra.

Znanstvenici su otkrili da su muškarci koji su uzimali takve lijekove imali dva puta veću vjerojatnost da se zaraze nekom od spolno prenosivih bolesti no muškarci koji nisu uzimali spomenute lijekove.
U članku objavljenom u stručnom časopisu Annals of Internal Medicine autori ovog istraživanja napisali su: „Muškarci koji koriste lijekove za liječenje erektilne disfunkcije imaju veće stope spolno prenosivih bolesti, pogotovo infekcije HIV virusom i to godinu prije i godinu poslije upotrebe takvih lijekova."

„Savjetovanje o zaštićenom spolnom odnosu i testovi na spolno prenosive bolesti trebali bi pratiti propisivanje lijekova za liječenje erektilne disfunkcije", zaključili su.

Dr. Anupam Jena, iz spomenute opće bolnice, izjavio je da su stope spolno prenosivih bolesti u porastu među starijim muškarcima.

Na kraju je objasnio da su muškarci stariji od 50 godina „uglavnom nenaviknuti na siguran seks" budući da više nema rizika za neželjenu trudnoću.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti