DNK test očinstva za kućnu upotrebu

DNK test očinstva za kućnu upotrebu

DNK test očinstva za kućnu upotrebu
  • Objavljeno: Petak, 09.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

I u Hrvatskoj ćete odsad moći i kod kuće napraviti jednostavan, ali vrlo pouzdan DNK test očinstva i utvrditi jeste li otac djeteta koje odgajate. Prema međunarodnim statistikama, čak u jednom od pet slučajeva koji se testiraju očevi odgajaju dijete drugog čovjeka.

U Hrvatskoj uslugu ove vrste sada nudi Institut za DNK analize po vrlo konkurentnim cijenama. Set za uzimanje DNK uzorka na temelju sline, pomoću kojeg možete sami napraviti test kod kuće, stiže poštom. Do željenih rezultata, koji bi potvrdili ili opovrgli sumnje u srodstvene veze sa djecom, može se doći 'iz fotelje'. Zanimljivo je da se cijela komunikacija odvija običnom i elektroničkom poštom, a uzorak se uzima po uputama i priborom proizvođača. Rezultati analize poznati su već nakon 10 dana, a diskrecija je zagarantirana.

Testiranje roditeljstva je vrlo rašireno u Europi i zbog ekonomskih posljedica koje očinstvo ima, a postaje popularno i zbog slučajeva poznatih, kao što su Liz Hurley, Beyonce, Oprah Winfrey, Boris Becker i Mel Gibson. Prema podacima Instituta za DNK analize, približno 20 posto rezultata testova je negativno, što znači da navodni otac nije biološki otac djeteta.

Kako bilo, engleski znanstvenici s ovog područja istraživanjima su došli do spoznaja da u cijeloj populaciji oko četiri posto muškaraca ne znajući odgaja dijete koje nije u biološkoj vezi s njima. Najčešće sumnjaju očevi koji ne vide sličnosti sa svojom djecom ili su čuli glasine da su njihove partnerice imale ljubavnu vezu s drugim muškarcem. Nesigurnost je uobičajena i potencijalno destruktivna negativna sila u vezi i za nastavak zdravog odnosa treba je dovoljno brzo i učinkovito svladati.

Naime, istraživanja potvrđuju da su očevi koji sumnjaju u biološku vezu s djetetom znatno skloniji napuštanju i zanemarivanju djece. Navedeno istraživanje isto tako potvrđuje da su takvi očevi znatno skloniji razvodima nego muškarci koji su sigurni u očinstvo. Zanimljiv je i podatak s nekih europskih tržišta: naprimjer, u Njemačkoj i Velikoj Britaniji skoro polovina naručitelja DNK testova je ženskog spola.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti