Najčešće ljetne ozljede: Kako ih izbjeći i što napraviti ako se ipak dogode?

Najčešće ljetne ozljede: Kako ih izbjeći i što napraviti ako se ipak dogode?

Najčešće ljetne ozljede: Kako ih izbjeći i što napraviti ako se ipak dogode?
  • Objavljeno: Utorak, 28.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Ljeto je vrijeme kada je koža posebno izložena riziku od oštećenja raznih vrsta. To je zato što većina nas nosi otvoreniju odjeću koja slabije štiti od sunca, uboda insekata i ozljeda koje nastaju uslijed češće aktivnosti na otvorenom. Kako bismo što učinkovitije smanjili štetu, važno je razumjeti kako se koža obnavlja i kakvi nam proizvodi mogu pomoći da se što prije vrati u prvobitno stanje. U nastavku pročitajte koje nezgode su najčešće, kako ih spriječiti i što učiniti kada dođe do njih.

Pelenski osip

Pelenski osip je jedna od najčešćih kožnih iritacija kod male djece. Iako ih većina beba u nekom trenutku tijekom nošenja pelena dobije, one su posebno česte ljeti kada je koža toplija i vlažna od znoja. Najbolji savjeti uz koje se mogu smanjiti šanse za njegovu pojavu su učestalije mijenjanje pelena ljeti, zračenje kože izbjegavanjem nošenja pelena kad god je to moguće te korištenje kreme koja umiruje kožu i potiče njezinu obnovu.

Opekline

Opekline nastaju uslijed izlaganja sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama. One mogu uzrokovati neugodne simptome poput crvenila, zatezanja i ljuštenja kože. Takva oštećenja mogu uzrokovati prerano starenje i u nekim slučajevima melanom, rak kože. Rizik od opeklina od sunca se može smanjiti poduzimanjem koraka za zaštitu, poput nanošenja proizvoda sa zaštitnim faktorom, prekrivanja izloženih dijelova tijela odjećom i izbjegavanja provođenja vremena na suncu kada je ono najjače, od 11 do 16 sati. Ako ipak do opeklina dođe, najbrže se saniraju učinkovitom hidratacijom i proizvodima koji umiruju upalne procese, poput neoVIDERMA.

Opekline od sunca 1. i 2. stupnja se mogu liječiti kod kuće, dok je za opekline 3. stupnja potrebno bolničko liječenje. Osim od sunca, opekline mogu nastati zbog nezgode u kuhinji ili tijekom roštiljanja koje je prigodno za ovo doba godine. Takva oštećenja zahtijevaju momentalnu njegu, a neoVIDERM sa svojim aktivnim sastojcima odmah prodire najdublji sloj kože i cijeli je iznutra prema površini.

Površinske ozljede

Male posjekotine i ogrebotine su češće kod djece, no mogu se dogoditi i odraslima. Kao i djeca, odrasli se također mogu porezati ili ogrebati kožu zbog veće izloženosti kože uslijed nošenja kraće odjeće i češće fizičke aktivnosti. Dobra je vijest da se većina posjekotina i ogrebotina smatraju manjim ozljedama koje se mogu liječiti kod kuće. Rana na koži može krvariti ili ispuštati malu količinu limfe. Kada nastane krasta, ona se može tretirati proizvodima koji ubrzavaju zacjeljivanje. Naime, otkidanje svježe kraste može odgoditi zarastanje i pokrenuti proces od početka.

Ubodi insekata i žarnjaka

Ljetni mjeseci su vrijeme u kojem ima najviše insekata i na obali i na kontinentu, pa je nemoguće u potpunosti izbjeći njihove ugrize. Uz insekte poput komaraca, pčela i osa, prijetnja su i paučnjaci u koje ubrajamo paukove, krpelje i škorpione. Ako živite na moru ili idete na ljetovanje, trebali biste se paziti i meduza i vlasulja koje spadaju u red žarnjaka. Ako nisu otrovne ili zaražene, ili ako nemate alergiju, ugrizi (ili ubodi) svih navedenih životinja su bezopasni, ali neugodni. U trenutku kada do njih dođe, možda nećete osjećati nikakvu bol, ali će nakon njih vrlo vjerojatno doći do reakcije koja će biti popraćena crvenilom, svrbežom i blagom oteklinom. Kako se stanje ne bi pogoršalo, treba se izbjegavati diranje i područje hladiti oblozima ili mazanjem proizvoda koji ima taj učinak.

Depilacija

Mnogi ljudi ljeti vole imati glatku kožu i zato se odlučuju za neku od metoda uklanjanja dlačica. Brijanje britvicama i depilacija voskom su vrlo pouzdane tehnike koje u nekoj mjeri ipak mogu oštetiti i kožu. Povlačenjem britvice ili trake s voskom se osim dlačica može ukloniti i površinski sloj kože, što može biti poprilično neugodno. Takva nadražena koža je puno sklonija upali, pa se treba njegovati proizvodima koji će je hidratizirati i ubrzati proces zacjeljivanja.

Kozmetički tretmani

Koža nakon kemijskog pilinga, laserskog uklanjanja dlačica i sličnih tretmana postaje osjetljiva jer ovi postupci, osim kozmetičkog učinka, mogu prouzročiti kratkoročno oštećenje. Nakon tretmana laserom koža je osjetljiva i ugrožena te bi se trebala tretirati isključivo proizvodima koji je neće iritirati. Koža nakon kemijskog pilinga ili tretmana laserom je često izrazito osjetljiva na sunčevu svjetlost, stoga je važno nositi visoki faktor zaštite od sunca nakon tretmana, čak i tijekom oblačnih dana. Nakon laserske epilacije treba izbjegavati vruće kupke, a kožu se preporučuje njegovati proizvodima koji će je umiriti.

Medicinski proizvod neoVIDERM* je emulzija koja djeluje na svim razinama zaštite i obnavljanja kože. Zahvaljujući sastavu od betaglukana, hijaluronske kiseline i alginata, neoVIDERM* obnavlja hidrolipidnu barijeru te pomaže vratiti normalne uvjete fiziološke obrane kože, umiriti opekline i upalne procese, dubinski hidratizirati kožu i ubrzati regeneraciju kožnog tkiva. Dermatolozi ga preporučuju u slučajevima dermatoloških i estetskih tretmana kože, opeklina 1. i 2. stupnja, kod bolesnika kod kojih je provođena terapija zračenjem, kemijskih i laserskih pilinga, površinskih čireva, tretmana radioterapije, iritacija, crvenila i osipa kože, dermatitisa, malih ogrebotina te kod suhe i ispucale kože, upala i herpesa.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije