Spriječite zatvor tijekom blagdana
Zatvor je jedna od najčešćih probavnih smetnji, a definira se kao otežani i usporeni rad crijeva. Najčešći uzročnici zatvora su:
- stres,
- nepravilna prehrana,
- bolesti i poremećaji probavnog sustava,
- neuravnotežena crijevna flora,
- manjak fizičkog kretanja i
- hipotireoza.
Povremeni zatvor nije štetan za zdravlje i ne uzrokuje dugoročne štetne posljedice na zdravlje. Ako se stolica predugo zadrži u crijevima, tada se počinju oslobađati štetni toksini, metali i paraziti. Učestali zatvor može oštetiti probavni sustav i povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući i rak debelog crijeva.
U borbi protiv zatvora je najvažnija prehrana. Povećajte unos nezasićenih masnih kiselina, svježeg voća i povrća i cjelovitih žitarica, a istovremeno smanjiti unos zasićenih masti i procesuiranih proizvoda.
Ono što stručnjaci također savjetuju je da povećate unos probiotika. Njih možete unositi putem suplemenata, ali bi bilo bolje da ih unosite putem fermentiranih proizvoda (jogurt, kefir, kiseli kupus). Također, svakako počnite redovito vježbati i prakticirajte tehnike opuštanja.
Upoznajte se s mitovima i činjenicama o zatvoru.
-
Recept dana
Juneći gulaš s mahunama
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345