Ove namirnice loše utječu na vašu probavu!
Ako često patite od zatvora ili proljeva, vjerojatno je glavni krivac vaša prehrana!
Postoje namirnice koje su teže probavljive, ne sadrže dovoljno hranjivih tvari, vlakana ili dehidriraju organizam, uslijed čega se najčešće javlja konstipacija (zatvor).
Ovo su namirnice koje trebate izbjegavati ako imate problema s probavom:
Jaja
Jaja sadrže bjelančevine, no nedostaju im vlakna koja potiču probavu. Ako volite jesti jaja (kuhana, na oko, kajganu) svakako uz njih jedite namirnice koje sadrže vlakna poput zelene salate, špinata ili bilo kojeg drugog povrća.
Poboljšajte probavu, uklonite toksine i smanjite nadutost aktivnim ugljenom!
Mliječni proizvodi
Ako ste veliki ljubitelj mliječnih proizvoda, svakako birajte one s probioticima. Kefir, primjerice, sadrži mnoštvo probiotika, dobrih bakterija, koje pogoduju probavnom sustavu.
Brza i gotova hrana (junk food)
Učestala konzumacija brze hrane, koja je puna soli i nezdravih masti, negativno utječe na krvožilni sustav, probavu i zdravlje općenito. Osim toga brza i gotova hrana je siromašna vlaknima koja su potrebna za zdravu i redovitu probavu.
Pržena hrana
Pržena hrana se teško probavlja i obiluje mastima. Također ne sadrži dovoljno vlakana i dehidrira organizam, što uzrokuje tvrdu stolicu.
Crveno meso
Crveno meso sadrži velike količine željeza, stoga se preporučuje njegova konzumacija jednom tjedno. Meso ne obiluje vlaknima, stoga se uz svaki mesni obrok preporučuje konzumacija svježeg ili termički obrađenog povrća.
Proizvodi od bijelog brašna
Bijelo brašno nema puno hranjivih svojstava, uzrokuje povišenu razinu šećera u krvi te suhu i tvrdu stolicu. Ako volite tjesteninu i kruh, birajte one od cjelovitih žitarica.
Alkohol
Alkohol dehidrira organizam, što uzrokuje zatvor. Alkohol je najbolje u potpunosti izbjegavati, no u određenim situacijama možete popiti koju čašicu. Prilikom konzumacije alkohola, preporučuje se nakon svakog pića popiti čašu vode.
Šećer
Bijeli šećer je gotovo nemoguće u potpunosti izbjeći, jer se nalazi u gotovo svim proizvodima, od slatkiša do kruha i tjestenine. Ako ste ljubitelj čokolade, birajte one s većim postotkom kakaa, no pazite da ne pretjerate. Velike količine čokolade također mogu uzrokovati zatvor.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345