Ove namirnice loše utječu na vašu probavu!

Ove namirnice loše utječu na vašu probavu!

Ove namirnice loše utječu na vašu probavu!
  • Objavljeno: Subota, 26.05.2018.
  • Broj pregleda: 1.091
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ove namirnice loše utječu na vašu probavu!
Izvor slike: Depositphotos

Ako često patite od zatvora ili proljeva, vjerojatno je glavni krivac vaša prehrana!

Postoje namirnice koje su teže probavljive, ne sadrže dovoljno hranjivih tvari, vlakana ili dehidriraju organizam, uslijed čega se najčešće javlja konstipacija (zatvor).

Ovo su namirnice koje trebate izbjegavati ako imate problema s probavom:

Jaja

Jaja sadrže bjelančevine, no nedostaju im vlakna koja potiču probavu. Ako volite jesti jaja (kuhana, na oko, kajganu) svakako uz njih jedite namirnice koje sadrže vlakna poput zelene salate, špinata ili bilo kojeg drugog povrća.

Poboljšajte probavu, uklonite toksine i smanjite nadutost aktivnim ugljenom!

Mliječni proizvodi

Ako ste veliki ljubitelj mliječnih proizvoda, svakako birajte one s probioticima. Kefir, primjerice, sadrži mnoštvo probiotika, dobrih bakterija, koje pogoduju probavnom sustavu.

Brza i gotova hrana (junk food)

Učestala konzumacija brze hrane, koja je puna soli i nezdravih masti, negativno utječe na krvožilni sustav, probavu i zdravlje općenito. Osim toga brza i gotova hrana je siromašna vlaknima koja su potrebna za zdravu i redovitu probavu.

Pržena hrana

Pržena hrana se teško probavlja i obiluje mastima. Također ne sadrži dovoljno vlakana i dehidrira organizam, što uzrokuje tvrdu stolicu.

Crveno meso

Crveno meso sadrži velike količine željeza, stoga se preporučuje njegova konzumacija jednom tjedno. Meso ne obiluje vlaknima, stoga se uz svaki mesni obrok preporučuje konzumacija svježeg ili termički obrađenog povrća.

Ovaj zaboravljeni čaj potiče mršavljenje i probavu!

Proizvodi od bijelog brašna

Bijelo brašno nema puno hranjivih svojstava, uzrokuje povišenu razinu šećera u krvi te suhu i tvrdu stolicu. Ako volite tjesteninu i kruh, birajte one od cjelovitih žitarica.

Alkohol

Alkohol dehidrira organizam, što uzrokuje zatvor. Alkohol je najbolje u potpunosti izbjegavati, no u određenim situacijama možete popiti koju čašicu. Prilikom konzumacije alkohola, preporučuje se nakon svakog pića popiti čašu vode.

Šećer

Bijeli šećer je gotovo nemoguće u potpunosti izbjeći, jer se nalazi u gotovo svim proizvodima, od slatkiša do kruha i tjestenine. Ako ste ljubitelj čokolade, birajte one s većim postotkom kakaa, no pazite da ne pretjerate. Velike količine čokolade također mogu uzrokovati zatvor.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije