Star si onoliko koliko misliš da si star?

Star si onoliko koliko misliš da si star?

Star si onoliko koliko misliš da si star?
  • Objavljeno: Petak, 23.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su ustanovili da se osobe, koje starenje doživljavaju kao nešto pozitivno, znatno lakše suoče s tegobama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

U istraživanju američkih znanstvenika je sudjelovalo 598 osoba u dobi od najmanje 70 godina. Znanstvenici su zdravlje sudionika promatrali u razdoblju od 11 godina.

Nitko od sudionika na početku istraživanja nije imao poteškoća u kretanju. Kako je vrijeme odmicalo, tako je svima povremeno trebalo pomoći oko obavljanja rutinskih aktivnosti kao što je kupanje, oblačenje ili hodanje. U nekim slučajevima su poteškoće u kretanju bile poprilično ozbiljne i zabrinjavajuće.

Rezultati istraživanja pokazuju da osobe, koje su imale pozitivan stav o starenju i njihovoj dobi, žive zdravije te su njihove poteškoće u kretanju bile znatno manje ozbiljne.

Naime, pozitivan stav i optimizam će starije osobe potaknuti na redovit odlazak liječniku, uzimanje lijekova i aktivnost, koliko god je ona moguća.

Također, sudionici koji su doživjeli pad i iščašili ili slomili nešto, imali su čak 44% veću vjerojatnost oporavka ako je njihov stav bio i ostao pozitivan.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu American Medical Association, ističu da je pozitivan stav uvijek važan i prvi korak prema zdravom životu. Biti pozitivan je važno, kako u mlađoj, tako i u starijoj i zreloj dobi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti