Stiglo 140 tisuća doza cjepiva

Stiglo 140 tisuća doza cjepiva

Stiglo 140 tisuća doza cjepiva
  • Objavljeno: Utorak, 24.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nakon medijskih nagađanja o tome je li cjepivo protiv svinjske gripe stiglo u Hrvatsku ili nije, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi poslalo je priopćenje da je prva doza cjepiva danas ušla u Lijepu Našu.

Prvih 140 tisuća doza najprije će dodatno pregledati Agencija za lijekove i medicinske proizvode, koja će nakon pregleda dati odobrenje za puštanje u promet.

Očekuje se da će nužna navedena procedura biti završena do četvrtka, nakon čega će se izvršiti hitna distribucija cjepiva i početak cijepljenja u zavodima za javno zdravstvo.

U Ministarstvu se hvale da će cijepljenje početi 27. studenog, mjesec dana prije predviđenog roka. No ne spominju činjenicu da je cjepivo npr. u Sloveniju stiglo prije mjesec dana. U Hrvatskoj je, prema zadnjim službenim podacima, od 15. studenog zabilježeno gotovo 12 tisuća oboljelih. S obzirom na to da se jedna osoba cijepi s dvije doze, prva pošiljka cjepiva bit će dostatna za samo 70 tisuća osoba.

Cijepljenje u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, opće/obiteljske medicine, počinje u ponedjeljak, 30. studenog. Cijepit će se kronični plućni bolesnici s kroničnom opstruktivnom bolešću i astmom, trudnice u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, ekstremno pretili, djeca s komorbiditetom stara od šest mjeseci do tri godine i zdravstveni djelatnici.

Tijekom prosinca će stići i sljedeća pošiljka cjepiva protiv svinjske gripe, a u Ministarstvu kažu da će građanima od petka biti dostupno i dodatnih 120 tisuća doza cjepiva protiv sezonske gripe.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti