Stisak ruku nam može smanjiti bol nakon ozljede

Stisak ruku nam može smanjiti bol nakon ozljede

Stisak ruku nam može smanjiti bol nakon ozljede
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje nam otkriva zašto stišćemo ruke kada pretrpimo neku ozljedu.

Istraživači sa Sveučilišta u Londonu tvrde kako samostalni dodir pruža značajno olakšanje za akutnu bol izvršenu pod eksperimentalnim uvjetima, a olakšanje potječe zbog promjene u moždanom prikazu ostatka tijela.

„Pokazali smo kako razina akutne boli ne ovisi samo o signalima koji se šalju u mozak, već i o tome kako mozak te signale integrira u koherentan prikaz tijela u cjelini", objasnio je Patrick Haggard.

Haggard i njegova kolegica Marjolein Kammers proučavali su učinke samo-dodira kod ljudi kojima su nanijeli osjećaj boli koristeći se eksperimentom nazvanim toplinska grill iluzija.

„U našoj verziji, prstenjak i mali prst položili smo u toplu vodu, dok smo srednji prst stavili u hladnu vodu. To stvara paradoksalan osjećaj da je srednji prst bolno vruć," objasnio je Haggard.

Kad je eksperiment sproveden na obje ruke pojedinca, rečeno im je da spoje tri prsta jedne ruke s istim prstima s druge ruke odmah nakon toga. Bolno iskustvo topline srednjeg prsta palo je za 64 posto u odnosu na stanje bez „samo-dodira".

Rezultati upućuju na važnost zastupanja u iskustvu boli u tijelu te mogu dovesti do boljeg razumijevanja mehanizama mozga koji su također uključeni u kronične boli.

„Naš rad sugerira da terapija čiji je cilj jačanje više osjetilnog prikaza tijela može biti učinkovit u smanjenju boli," zaključuje Haggard.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti