Spriječite ozljede uzrokovane depilacijom!

Spriječite ozljede uzrokovane depilacijom!

Spriječite ozljede uzrokovane depilacijom!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.08.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

U ljetnim je danima na red došlo i uklanjanje dlačica s područja nogu, pazuha, ruku, intimnih područja i ostalih dijelova tijela.

Depilacije mogu biti poprilično bolne, a mogu i ostaviti ozbiljnije ozljede na tijelu kao što su opekline, urastanje dlačica, upala tkiva, modrice, pucanje kapilara i slično.

Istraživanja pokazuju da je preko 50% ljudi doživjelo neku vrstu ozljede uslijed depilacije, a za to su u 88% slučajeva krive osobe koje izvode depilaciju.

Ovo su najčešće ozljede uzrokovane depilacijom i savjeti kako ih spriječiti:

Prištići

Prištići najčešće izbijaju uslijed korištenja britvice ili voska. Vaša koža je glatka nekoliko dana, no kada dlačice krenu izbijati, pojavi se bezbroj sitnih prištića. Zvuči poznato? Da biste izbjeglu pojavu prištića, koristite oštre britvice i vosak za nježnu kožu s naznakom „Sensitive“.

Ako se prištići ipak pojave, pripremite toplu kupku nakon koje napravite blagi piling od sitnog šećera i meda. Med djeluje protuupalno, što je idealno za vašu iziritiranu kožu. Nakon pilinga isperite područje mlakom, a zatim hladnom vodom kako bi se pore zatvorile i namažite hidratantnom kremom.

Urasle dlačice

Ima li goreg od uraslih dlačica? Osim što izgledaju neprivlačno, mogu biti poprilično bolne. Dlačice urastaju najčešće korištenjem epilatora ili britvice. Da biste izbjegli urastanje, prije depilacije raširite pore na svojoj koži kupkom ili toplim oblogom.

Nakon depilacije namažite aloe veru na depilirano područje. Nakon 2 dana napravite piling tretiranog područja i ponavljajte ga svaka 2 do 3 dana kako biste spriječili urastanje.

Modrice

Često se dogodi da se, nakon depilacije voskom, na tijelu pojave modrice. Da biste spriječili tamne podljeve, nakon depilacije, ohladite područje kockicom leda ili hladnim oblogom.

Opekline ili spaljena koža

Ako se nakon depilacije pojavi crvenilo praćeno peckanjem ili svrbežom, vjerojatno ste zadobili opekline uslijed depiliranja voskom. To znači da je vosak preagresivan za vas i da je povlačenjem skinuo površinski sloj kože.

Opekline možete dobiti i nanošenjem prevrućeg voska direktno na kožu. Da biste izbjegli opekline uzrokovane depilacijom, umjesto voska koristite šećernu pastu koja puno nježnije djeluje na kožu i ne treba joj zagrijavanje na visokim temperaturama.

Bol

Da biste umanjili bol uslijed depilacije voskom, potrebno je prije pripremiti kožu na zahvat. Otuširajte se toplom vodom, pripremite kupku ili stavite tople obloge na mjesto koje želite depilirati. Zatim krenite na depilaciju.

Nakon svakog povlačenja pritisnite rukom mjesto s kojeg ste uklonili dlačice. Potrebno je samo nekoliko sekundi da se bol smiri. Ovaj jednostavni trik će olakšati cjelokupni proces depilacije.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije