Što je zdravije – smoothie ili cijeđeni sok?

Što je zdravije – smoothie ili cijeđeni sok?

Što je zdravije – smoothie ili cijeđeni sok?
  • Objavljeno: Subota, 05.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Različiti stručnjaci će vam vjerojatno dati različiti odgovor na ovo pitanje. No, svi će se složiti oko jednoga – izbor između ove dvije vrste napitaka ovisi o tome koji je vaš cilj.

Smoothie je smjesa cjelovitih namirnica, što znači da zadržavate sve nutritivne spojeve iz hrane. Jedna od najznačajnijih prednosti smoothieja je to što možete dodavati što god želite (jogurt, proteinski prah i slično. Smoothie može biti odlična zamjena za uobičajeni obrok, a naročito se preporučuje nakon vježbanja.

S druge strane, ako smoothie radite s premalo namirnica, nećete unijeti odgovarajuću količinu nutritivnih spojeva. Također, ako u smoothie dodate previše namirnica, mogli biste vrlo lako unijeti previše kalorija. Neki ljudi zaboravljaju da je smoothie zamjena za obrok pa ga piju uz obrok ili nakon obroka, što ostavlja posljedice kao da ste pojeli dva obroka. To može otežati gubitak suvišnih kilograma i zadržavanje zdrave tjelesne težine.

Sokovi su odličan izbor za osobe koje nemaju naviku konzumirati voće i povrće. Za njih su sokovi odlično brzo rješenje jer mogu normalno objedovati, a sa sokom će zadovoljiti tjelesnu potrebu za voćem i povrćem. Sokovi su jako koncentrirani, što znači da je jako mala porcija potrebna da biste dobili ista nutritivna svojstva kao kada pojedete cjelovito voće ili povrće.

Ipak, sokovi imaju jedan veliki nedostatak – ne sadrže vlakna. To znači da sokovi neće stvoriti osjećaj sitosti, kao što ga stvara smoothie ili cjelovito voće i povrće. Vlakna su neophodna za pravilan rad probavnog sustava i prevenciju probavnih smetnji, a nedavno istraživanje je pokazalo da vlakna smanjuju rizik od nastanak srčanih bolesti.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti