Što se događa s tijelom tijekom izgladnjivanja?

Što se događa s tijelom tijekom izgladnjivanja?

Što se događa s tijelom tijekom izgladnjivanja?
  • Objavljeno: Petak, 18.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Samo nekoliko dana posta može uzrokovati smanjenje postotka skeletnih mišića, što je alarmantno za starije osobe koje već pate od slabosti ili gubitka mišićne mase.

Znanstvenici iz Danske su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 8 zdravih muškaraca. Oni su njihovo zdravlje proučavali prije i nakon posta koji je trajao 72 sata.

Nakon preskakanja obroka u razdoblju od 3 dana, muškarci su imali za 50% nižu razinu mTOR aktivnosti, koji je ključni regulator rasta mišićnih stanica.

Kada razina mTOR aktivnosti pada, ubrzava se proces gubitka mišićne mase. Ovo zvuči loše, ali neka istraživanja su pokazala da blokiranje mTOR aktivnosti stavlja stanice u stadij preživljavanja, što zapravo može produljiti životni vijek.

Prof. Mikkel H. Vendelbo ističe kako "izgladnjivanje nije dobro za tijelo jer potiče smanjenje mišićne mase, ali, s druge strane, postoje dokazi da povremeni post može biti dobar za zdravlje cjelokupnog organizma i produljiti životni vijek."

Čak i ako ste mladi i zdravi, preskakanje obroka na dulje vremensko razdoblje, može uzrokovati slabost i povećati rizik od nastanka fraktura kostiju. Veliki broj istraživanja je pokazao da dugoročno preskakanje obroka ubrzava smanjenje postotka mišićne mase.

Za zdrave i odrasle osobe nekoliko dana posta može biti dobro, ali tu se treba staviti dodatan naglasak na nekoliko dana. Naime, ako će vaš stil života biti izgladnjivanje, vaše zdravlje će ispaštati. No, ako ćete s vremena na vrijeme nekoliko dana postiti, vaše tijelo može postati otpornije jer ulazi u stadij preživljavanja.

Vaši mišići su vaša snaga. Oni vam dopuštaju da pomičete svoju glavu i oči dok čitate ovaj tekst. Smanjenje postotka mišićne mase nije nešto čemu trebamo težiti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti