Što se sve može dogoditi ako ne unosite dovoljno magnezija?

Što se sve može dogoditi ako ne unosite dovoljno magnezija?

Što se sve može dogoditi ako ne unosite dovoljno magnezija?
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Magnezij sudjeluje u više od 300 tjelesnih procesa. Ipak, manjak magnezija je ponekad vrlo teško primijetiti jer su prvi simptomi jako suptilni. Preporučena dnevna doza magnezija je 320 miligrama za žene i 420 miligrama za muškarce starije od 31 godine. Muškarcima i ženama u dobi od 19 do 30 godina treba oko 10 miligrama manje, a trudnicama oko 40 miligrama više.

Osobe koje boluju od bolesti probavnog sustava otežano apsorbiraju magnezij. Starenjem se apsorpcija magnezija prirodno narušava, a osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 gube više magnezija putem mokrenja. Dugoročan manjak magnezija može uzrokovati ozbiljne neželjene nuspojave.

Povećan krvni tlak

Manjak magnezija povećava rizik od nastanka hipertenzije. Magnezij je neophodan za održavanje adekvatne količine kalija i kalcija, minerala koji direktno utječu na razinu krvnog tlaka.

Osjećaj žarenja u rukama i nogama

Magnezij održava pravilan rad mišića i živčanog sustava pa ekstremni manjak magnezija može uzrokovati osjećaj žarenja i utrnulosti. Manjak magnezija je također povezan s grčevima u mišićima.

Učestale glavobolje

Magnezij direktno utječe na razinu kemijskih spojeva unutar mozga pa samim time i na njegovu aktivnost, a istraživanja su pokazala da osobe koje ne unose dovoljno magnezija češće pate od glavobolja.

Saznajte zašto gotovo svi imamo manjak magnezija!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti