Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Stres možete smanjiti baveći se umjetnošću!

Stres možete smanjiti baveći se umjetnošću!

Stres možete smanjiti baveći se umjetnošću!
  • Objavljeno: Subota, 20.08.2016.
  • Broj pregleda: 264
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su nedavno proveli istraživanje u kojemu su ustanovili da osobe koje se redovito bave umjetnošću imaju manju razinu hormona stresa u tijelu.

Dovoljno je svaki dan provesti tek 45 minuta radeći nešto kreativno da biste značajno smanjili razinu hormona stresa u tijelu, izjavila je voditeljica istraživanja prof. Girija Kaimal.

U ovom istraživanju su znanstvenici mjerili razinu hormona stresa prije, tijekom i poslije kreativnih aktivnosti. Rezultati su pokazali da se razina hormona stresa dramatično smanjila već nakon 45 minuta.

Otkrijte kako osloboditi kreativnost i probuditi maštu!

Ne morate biti vrsni umjetnik da biste uživali u prednostima kreativnih aktivnosti i radnji. Stručnjaci savjetuju da započnete sa sitnicama. Ako ne poznajete umjetnost dovoljno dobro, započnite s jednostavnim djelima. Crtajte jednostavne crteže na običnom papiru. Ovo je najjednostavniji način da se smirite i opustite.

Koristite boje koje najbolje opisuju vaše trenutno psihičko stanje. Ovo je zabavan način izražavanja vlastitih misli, emocija, strahova i raspoloženja.

Ako ste dešnjak, crtajte lijevom rukom. Vrlo brzo ćete biti toliko usredotočeni na ono što radite da nećete moći razmišljati o bilo čemu drugome. Osim što ćete se opustiti, jako dobro ćete se zabaviti.

Saznajte kako se opustiti u samo 5 minuta!

Ako vam crtanje ne ide i bolje se izražavate riječima, onda se počnite baviti pisanjem. Nemojte previše pažnju obraćati na gramatiku i pravopis, već na ono što pišete. Sve svoje riječi i osjećaje prenesite na papir. Koju god kreativnu aktivnost odabrali, najvažnije je da vas opušta i da u njoj uživate.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti