Stres uzrokuje kroničnu upalu

Stres uzrokuje kroničnu upalu

Stres uzrokuje kroničnu upalu
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kronična upala je reakcija tijela na traumu ili infekciju koja može nastati kao posljedica raznih poremećaja i bolesti.

U istraživanju su sudjelovale 34 zdrave odrasle žene. Tijekom istraživanja neke od njih su bile izložene stresnim situacijama, kao što su javni govori i razgovori za posao.

Znanstvenici su uzeli uzorke krvi i otkrili da žene, koje su bile izložene stresnim situacijama pokazuju veću razinu C reaktivnog proteina, koji je znak za upalu. C reaktivni protein se proizvodi u jetri kada je u tijelu prisutna upala i dio je imunološkog sustava. Više testiranju saznajte u članku C-reaktivni protein test.

Iako smo svi bili upućeni u to da stres oslabljuje imunološki sustav, ovo je prvo istraživanje koje je učinak stresa na tijelo izmjerilo u uzorku krvi sudionika.

Voditeljica istraživanja dr. Peggy Zoccola je izjavila kako "kronična upala još uvijek nije dovoljno istražena, ali je dokazano da može povećati rizik od nastanka niza bolesti."

Razina C reaktivnog proteina je bila znatno veća kod žena koje su bile izložene stresnim situacijama, u odnosu na one koje nisu. Najgore od svega jest činjenica da je razina C reaktivnog proteina nastavila rasti idućih sat vremena.

Znanstvenici ističu da je stres neizbježan, ali se s njime moramo naučiti nositi. Postoje razne tehnike opuštanja (duboko disanje, meditacija) koje su pomogle ljudima diljem svijeta, prenosi Telegraph.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti