Rad od kuće - kako brinuti o svom zdravlju i biti produktivniji

Rad od kuće - kako brinuti o svom zdravlju i biti produktivniji

Rad od kuće - kako brinuti o svom zdravlju i biti produktivniji
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Neki ljudi vole raditi od kuće i ne mogu zamisliti ništa bolje od rada na laptopu u pidžami s kauča ili čak kreveta. Drugima pak nedostaje struktura, ali i kave i opušteni razgovori s kolegama u uredu. Rad na daljinu, za zanimanja kod kojih je to moguće jer nije svaki posao pogodan za ovu vrstu fleksibilnosti, sve je češći i postao je uobičajen otkad je proglašena pandemija.

Postoje razni savjeti o tome kako kod takvog načina rada ostati produktivni, ali i sačuvati mentalno zdravlje, bilo da živite sami pa vam nedostaje kontakt uživo s kolegama ili imate ukućane koji također rade od kuće ili djecu koja ne razumiju da radite. Kad dulje vrijeme radite izvan ureda, mogu se pojaviti osjećaj stresa, nedostatak motivacije, tjeskoba i neizvjesnost, što sve utječe na vaše zdravlje.

No kakve god uvjete imali, rad od kuće može biti pravi užitak ako si stvorite pravo radno okruženje i pobrinete za svoje zdravlje. Donosimo vam jednostavne savjete koji će vam pomoći da se osjećate više produktivno i motivirano te zdravije dok radite od kuće.

Pronađite najbolji položaj sjedenja i ne zaboravite se kretati

Radom od kuće lako možete "zaboraviti" na neke osnovne potrebe svog tijela. U uredu ste vjerojatno imali ergonomsku ili podesivu radnu stolicu, dok kod kuće vjerojatno sjedite za običnim kuhinjskim stolom ili čak na kauču ili krevetu s laptopom u krilu. Naravno, nećete ulagati u cijeli kućni ured, ali možete obratiti pozornost na to kako se vaše tijelo osjeća dok radite od kuće.

Jedna prednost rada od kuće, za razliku od rada u uredu, je ta što možete često mijenjati položaje. Isprobajte više položaja, npr. sjedite na stolici, stojite za kuhinjskim pultom, opustite se na kauču, sjedite na pilates lopti ili prostirci na podu sa stolićem u dnevnoj sobi kao stolom. Testiranje različitih položaja može vam pomoći da brže pronađete položaj koji vam najviše odgovara.

Dugo sjedenje u istom položaju i općenito sjedilački način života mogu biti uzrok bolova i grčeva u mišićima. Stoga je važno obratiti pažnju na kretanje. Kad ste u uredu, vjerojatno prošetate tijekom radnog dana, ujutro od kuće do parkirališta, tramvajske ili autobusne stanice, vlaka, između sastanaka, do kafića i ovakve pauze nestaju kada se sve što vam treba nalazi unutar nekoliko soba u vašem domu. Niste ni svjesni koliko manje koraka napravite u jednom danu za razliku od prije. Fleksibilnost kućnog rada znači da se u velikoj mjeri možete kretati kada to želite. Pokušajte si postaviti podsjetnik za vježbanje ili šetnju na svježem zraku.

A kad vas bole leđa, rame, vrat ili drugi dio tijela, M.E.V. Feller® Lokosol gel pomoći će vam osloboditi se bola tijekom radnog vremena. Uz analgetski posjeduje i protuupalni učinak i idealan je za kratkotrajno ublažavanje ozljede mekih tkiva poput nagnječenja ili istegnuća ligamenata, tetiva i mišića i uganuća zglobova. Pomoći će i u ublažavanju simptoma upala koje su česte pri pojačanim tjelesnim aktivnostima. Diklofenak sadržan u M.E.V. Feller® Lokosol gelu prodire u kožu, ulazi u tkiva ili zglobove te smanjuje procese koji uzrokuju bol u tkivu*. Lokalna primjena lijeka na bolno mjesto ima mnoge pogodnosti: takvo ciljano djelovanje aktivne tvari koja se M.E.V. Feller® Lokosol gelom nanosi na bolno područje ima prednosti u odnosu na oralnu primjenu lijeka jer se izbjegavaju želučani problemi**.

Prije upotrebe pozorno pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svojeg liječnika ili ljekarnika.

* https://www.cochrane.org/hr/CD007402/SYMPT_nesteroidni-protuupalni-lijekovi-za-akutnu-misicno-kostanu-bol-u-odraslih
** Steven P. Stanos & Katherine E. Galluzzi (2013.) Topical Therapies in the Management of Chronic Pain, Postgraduate Medicine, 125:sup1, 25-33

Također, magnezij je mineral nužan za funkcioniranje cijelog organizma, a pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnom metabolizmu stvaranja energije i ravnoteži elektrolita. Ima veliku važnost u stvaranju kostiju te pridonosi normalnoj funkciji mišića i normalnom funkcioniranju živčanog sustava. M.E.V. Feller® Magnezij DUO kombinacija je magnezija u dvama oblicima - citratu i bisglicinatu kojom se osigurava maksimalna apsorpcija i bioraspoloživost.

Uzimajte pauze i izađite na svjež zrak

Uzimanjem pauze za ručak i redovitih stanki od gledanja u ekran usredotočit ćete se na nešto drugo i to će vam pomoći da se vratite više usredotočeni na posao. Čak i samo 5 do 10 minuta kratkih pauza svakih sat vremena može pomoći vašoj produktivnosti. Ako je moguće, provodite vrijeme na otvorenom jer to je odlično za vaše mentalno zdravlje. Odredite vrijeme za šetnju, trčanje ili vožnju biciklom na svježem zraku. Ovakve pauze pomoći će vam da razbistrite glavu, pogotovo kad zapnete na nekim dijelovima posla.

Gdje god radili, izloženi smo stresnim situacijama koje često ostavljaju trag na nama i našim kognitivnim funkcijama u obliku smanjenja sposobnosti pamćenja, iscrpljenosti, zaboravljivosti. M.E.V. Feller® Memory Ease sadržava fosfatidilserin, kolin i cink. Cink pridonosi normalnoj kognitivnoj funkciji, vitamin C koji pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti te vitamine B1 i niacin koji pridonose normalnom funkcioniranju živčanog sustava te normalnoj psihološkoj funkciji.

Zdravo se hranite, naspavajte i ojačajte imunitet

Iako ste kod kuće, vaš imunitet može biti narušen. Jedna od prednosti rada od kuće je slobodan pristup kuhinji, ali nemojte jesti što god našli u njoj. Zdrava prehrana je jako važna za ljude koji rade i morate jesti hranu koja vam daje, a ne crpi energiju. Za ručak jedite obroke koji sadrže proteine (riba, meso, jaja), složene ugljikohidrate (mahunarke i cjelovite žitarice) i željezo (lisnato zeleno povrće). U međuobroke uključite voće i orašaste plodove te pijte puno vode. Hranite se zdravo svaki dan jer prekomjerno jedenje može dovesti do tromosti.

Nemojte zaboraviti i na dobar san. Kad radite od kuće, može se dogoditi da si poremetite uobičajenu rutinu odlaska u krevet i buđenja ujutro. Rutina je i dalje važna, čak i kad ne morate ustati rano svakog jutra. Idite u krevet u određeno vrijeme, spavajte 8 sati i nemojte dolaziti u iskušenje da spavate dulje. Započnite svoj dan rano kao i kad putujete na posao. No ako ste umorni, svakako se naspavajte kad to možete.

Kako biste pomogli svom imunosnom sustavu, svaki dan morate unijeti velik broj raznovrsnih vitamina i minerala. M.E.V. Feller® Multi 100 % tablete, koje su izvor esencijalnih vitamina i minerala u 100% preporučenom dnevnom unosu sadržavaju čak 22 aktivna sastojka, a preporučuje se jedna tableta na dan uz obrok. Vitamini A, C i D, bakar i cink pridonose normalnoj funkciji imunosnog sustava. Vitamin B2, niacin, vitamin B6, folna kiselina, vitamin B12, željezo i magnezij pridonose smanjenju umora i iscrpljenosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije