Stručni skup za dubinsku stimulaciju mozga „Novi obzori u neurologiji i psihijatriji“

Stručni skup za dubinsku stimulaciju mozga „Novi obzori u neurologiji i psihijatriji“

Stručni skup za dubinsku stimulaciju mozga „Novi obzori u neurologiji i psihijatriji“
  • Objavljeno: Utorak, 02.05.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U Zagrebu se održava regionalni stručni skup kliničke i neuroznanstvene svjetske elite za dubinsku stimulaciju mozga „Novi obzori u neurologiji i psihijatriji“. Skup se održava u sklopu proslave 100-te godišnjice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojeg su u svjetskim razmjerima proslavili vrhunski neuroznanstvenici s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, od akademika Ivica Kostovića, prof. Marka Radoša, prof. Nenada Šestana, do prof. Nenada Bogdanovića i mnogih drugih. Stoga ne čudi veliki interes studenata Medicinskog Fakulteta, članova Studentske sekcije za neuroznanost, koji sudjeluju u velikom broju i na ovom stručnom skupu.

Drugi regionalni susret na temu dubinske stimulacije mozga pod naslovom „Dubinska stimulacija mozga: novi obzori u neurologiji i psihijatriji“ održat će se u hotelu Westin u Zagrebu, od 4. do 6. svibnja, a organizirala ga je Klinička bolnica Dubrava u Zagrebu i KBC Rijeka u suradnji s Jedinicom za funkcionalnu neurokirurgiju, London University College, Queen Square London. U organizaciji također sudjeluju Medicinski fakulteti u Zagrebu i Rijeci. Dubinska stimulacija mozga (DBS) razvija se posljednjih 30 godina kao izvanredna mogućnost liječenja nekoliko različitih poremećaja, a u posljednjem desetljeću značajno se razvila i u Hrvatskoj. DBS tim KB Dubrava pod vodstvom pročelnika Zavoda za neurokirurgiju, doc. dr. sc. Darka Chudya upravo je u primjeni DBS-a zabilježio izvanredne rezultate.

Uz doc.dr. sc.Darka Chudya u organizacionom timu su doc. dr. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Rijeka, te prof. dr. Patricia Limousin i prof.dr. Marwan Hariz s Londonskog Instituta za neurologiju, a skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH.

Vrlo je važno razmjenjivati znanja i iskustva iz područja dubinske stimulacije mozga a i neuroznanosti, temeljnom području za sve, te imati priliku čuti i učiti od pionira i svjetskih eksperata iz tih područja koja mijenjaju današnje horizonte i mogućnosti terapijskog djelovanja do nevjerojatnih širina. Samim tim i u svim dijelovima Hrvatske možemo promijeniti i unaprijediti naše vidokruge u području bolesti pokreta ali i u drugim srodnim područjima što će najviše koristiti našim pacijentima. “ naglašava doc. dr.sc. Vladimira Vuletić uoči stručnog skupa.

Na ovom će se susretu prezentirati trenutačno stanje liječenja DBS-om u praksi te njegova budućnost u ovoj regiji Europe i u svijetu. Tim renomiranih stručnjaka, predavača iz raznih dijelova svijeta razgovarati će o raznim stručnim temama. Radi se o drugom edukativnom tečaju takvih razmjera o dubinskoj stimulaciji mozga organiziranom u Republici Hrvatskoj, ujedno jedinstvenom u ovom dijelu istočne Europe.Koliko genetika igra važnu ulogu u dijagnostici i liječenju Parkinsonove bolesti tema je o kojoj će diskusiju povesti vodeći svjetski genetičar za neurodegenerativne bolesti prof. dr. John Hardy s Queen Square, University Colledge London. ProfesorHardy je otac mutacija u Alzheimerovoj i Parkinsonovoj bolesti i njegova hipoteza amyloidne kaskade je vodeće objašnjenje nastanka Alzheimerove bolesti a ujedno implikacija promjene u mozgu kod Parkinsonovu bolesti.

Više od 150 000 pacijenata diljem svijeta s poremećajem pokreta otpornim na lijekove liječeno je dubinskom stimulacijom mozga. Ovaj će tečaj biti koristan za opće neurologe zbog isticanja važnosti postavljanja točne kliničke dijagnoze i prepoznavanja uzroka kliničkih poremećaja; prikazat će se klinički fenotipirazličitih oblika hiperkinetičkog i hipokinetičkog poremećaja kretanja. U prezentacijama će se raspravljati o kriterijima odabira za operaciju koje je nužno primijeniti radi odabira odgovarajućih kandidata i slanja tih pacijenata u kirurške centre. Razgovarat će se i o tehnikama ugradnje uređaja za DBS, snimanju, neurofiziološkoj analizi, kriterijima i problemima vezanima uz poremećaje kretanja i ostalim naprednim terapijama za Parkinsonovu bolest. Razgovarat će se i o novim indikacijama za DBS, a svi sudionici pozvani su na sudjelovanje u radionicama u kojima će moći prezentirati i vlastite slučajeve, te u stručnom krugu raspraviti moguća rješenja i dileme.

Stručni skup počinje u četvrtak, 4. svibnja 2017., u 8.45 u kongresnom centru hotela Westin pozdravnim govorom dekana Medicinskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Marijana Klarice te ministra zdravstva, prof. dr. Milana Kujundžića.

Za organizacioni odbor:

  • Doc. dr. sc. Vladimira Vuletić
  • Doc. dr. sc. Darko Chudy

Detaljan program Konferencije možete preuzeti ovdje.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti