Stručni skup za dubinsku stimulaciju mozga „Novi obzori u neurologiji i psihijatriji“

Stručni skup za dubinsku stimulaciju mozga „Novi obzori u neurologiji i psihijatriji“

Stručni skup za dubinsku stimulaciju mozga „Novi obzori u neurologiji i psihijatriji“
  • Objavljeno: Utorak, 02.05.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U Zagrebu se održava regionalni stručni skup kliničke i neuroznanstvene svjetske elite za dubinsku stimulaciju mozga „Novi obzori u neurologiji i psihijatriji“. Skup se održava u sklopu proslave 100-te godišnjice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojeg su u svjetskim razmjerima proslavili vrhunski neuroznanstvenici s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, od akademika Ivica Kostovića, prof. Marka Radoša, prof. Nenada Šestana, do prof. Nenada Bogdanovića i mnogih drugih. Stoga ne čudi veliki interes studenata Medicinskog Fakulteta, članova Studentske sekcije za neuroznanost, koji sudjeluju u velikom broju i na ovom stručnom skupu.

Drugi regionalni susret na temu dubinske stimulacije mozga pod naslovom „Dubinska stimulacija mozga: novi obzori u neurologiji i psihijatriji“ održat će se u hotelu Westin u Zagrebu, od 4. do 6. svibnja, a organizirala ga je Klinička bolnica Dubrava u Zagrebu i KBC Rijeka u suradnji s Jedinicom za funkcionalnu neurokirurgiju, London University College, Queen Square London. U organizaciji također sudjeluju Medicinski fakulteti u Zagrebu i Rijeci. Dubinska stimulacija mozga (DBS) razvija se posljednjih 30 godina kao izvanredna mogućnost liječenja nekoliko različitih poremećaja, a u posljednjem desetljeću značajno se razvila i u Hrvatskoj. DBS tim KB Dubrava pod vodstvom pročelnika Zavoda za neurokirurgiju, doc. dr. sc. Darka Chudya upravo je u primjeni DBS-a zabilježio izvanredne rezultate.

Uz doc.dr. sc.Darka Chudya u organizacionom timu su doc. dr. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Rijeka, te prof. dr. Patricia Limousin i prof.dr. Marwan Hariz s Londonskog Instituta za neurologiju, a skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH.

Vrlo je važno razmjenjivati znanja i iskustva iz područja dubinske stimulacije mozga a i neuroznanosti, temeljnom području za sve, te imati priliku čuti i učiti od pionira i svjetskih eksperata iz tih područja koja mijenjaju današnje horizonte i mogućnosti terapijskog djelovanja do nevjerojatnih širina. Samim tim i u svim dijelovima Hrvatske možemo promijeniti i unaprijediti naše vidokruge u području bolesti pokreta ali i u drugim srodnim područjima što će najviše koristiti našim pacijentima. “ naglašava doc. dr.sc. Vladimira Vuletić uoči stručnog skupa.

Na ovom će se susretu prezentirati trenutačno stanje liječenja DBS-om u praksi te njegova budućnost u ovoj regiji Europe i u svijetu. Tim renomiranih stručnjaka, predavača iz raznih dijelova svijeta razgovarati će o raznim stručnim temama. Radi se o drugom edukativnom tečaju takvih razmjera o dubinskoj stimulaciji mozga organiziranom u Republici Hrvatskoj, ujedno jedinstvenom u ovom dijelu istočne Europe.Koliko genetika igra važnu ulogu u dijagnostici i liječenju Parkinsonove bolesti tema je o kojoj će diskusiju povesti vodeći svjetski genetičar za neurodegenerativne bolesti prof. dr. John Hardy s Queen Square, University Colledge London. ProfesorHardy je otac mutacija u Alzheimerovoj i Parkinsonovoj bolesti i njegova hipoteza amyloidne kaskade je vodeće objašnjenje nastanka Alzheimerove bolesti a ujedno implikacija promjene u mozgu kod Parkinsonovu bolesti.

Više od 150 000 pacijenata diljem svijeta s poremećajem pokreta otpornim na lijekove liječeno je dubinskom stimulacijom mozga. Ovaj će tečaj biti koristan za opće neurologe zbog isticanja važnosti postavljanja točne kliničke dijagnoze i prepoznavanja uzroka kliničkih poremećaja; prikazat će se klinički fenotipirazličitih oblika hiperkinetičkog i hipokinetičkog poremećaja kretanja. U prezentacijama će se raspravljati o kriterijima odabira za operaciju koje je nužno primijeniti radi odabira odgovarajućih kandidata i slanja tih pacijenata u kirurške centre. Razgovarat će se i o tehnikama ugradnje uređaja za DBS, snimanju, neurofiziološkoj analizi, kriterijima i problemima vezanima uz poremećaje kretanja i ostalim naprednim terapijama za Parkinsonovu bolest. Razgovarat će se i o novim indikacijama za DBS, a svi sudionici pozvani su na sudjelovanje u radionicama u kojima će moći prezentirati i vlastite slučajeve, te u stručnom krugu raspraviti moguća rješenja i dileme.

Stručni skup počinje u četvrtak, 4. svibnja 2017., u 8.45 u kongresnom centru hotela Westin pozdravnim govorom dekana Medicinskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Marijana Klarice te ministra zdravstva, prof. dr. Milana Kujundžića.

Za organizacioni odbor:

  • Doc. dr. sc. Vladimira Vuletić
  • Doc. dr. sc. Darko Chudy

Detaljan program Konferencije možete preuzeti ovdje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti