Stube za zdravo srce

Stube za zdravo srce

Stube za zdravo srce
  • Objavljeno: Utorak, 09.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mala švicarska studija objavljena ovog tjedna pokazala je da hodanje gore i dolje po stubama, bez upotrebe dizala, povećava dramatično stupanj utreniranosti.

Zapravo, poboljšanje aerobnog kapaciteta bilo je ekvivalentno 15%-tnom padu rizika od umiranja od bilo kojeg uzroka. Sudionici su također zabilježili i smanjenje u opsegu struka, masnom tkivu tijela, krvnom tlaku i kolesterolu sve što su zabilježeni kao čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti.

Philippe Meyer s University Hospital, Geneva pregledao je 69 zaposlenika fakulteta sa sjedilačkim načinom života, definiranim s manje od 2 sata tjelovježbe na tjedan i manje od 10 stuba na dan.

Nakon nekorištenja dizala tijekom 12 tjedana, sudinici su povisili svoju upotrebu stuba na prosjek od 23 kata uspinjanja i spuštanja na dan u usporedbi s 5 od prije, što je rezultiralo u izrazitom poboljašnju njihove razine utreniranosti.

To pokazuje da bi penjanje stubama na poslu moglo imati veliki utjecaj na javno zdravlje, rekao je Meyer na godišnjem sastanku Europskog društva kardiologa. No ipak, rezultat te pilot studije treba potvrditi većom randomiziranom kontroliranom studijom, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti