Žensko zdravlje od A do Ž

Žensko zdravlje od A do Ž

Žensko zdravlje od A do Ž
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Alkohol

Male količine alkohola štite srce nakon ulaska u menopauzu. Ipak, mnogo alkohola je opasno, a statistike govore da svaka peta žena premašuje dopušteni tjedni unos. Znamo i to da alkohol u nekoj mjeri povećava rizik od raka dojke, dok pijenje većih količina povećava mogućnost pojave osteoporoze. Istraživanja su pokazala da su žene osjetljivije na učinke alkohola od muškaraca, stoga su podložnije oboljenjima jetre i oštećenjima mozga uzrokovanim alkoholom.

Bubrežni kamenci

Jedna od 20 žena pati od bubrežnih kamenaca, i to obično između pedesetih i šezdesetih godina života. Kamenci u bubregu nastaju taloženjem i kristaliziranjem otpadnih tvari iz mokraće iz kojih se na kraju stvori kamenčići. Oni ne moraju nužno izazivati simptome, ali mogu prouzročiti vrlo intenzivne bolove sa strane u abdomenu i krv u mokraći. U većini slučajeva kamenci iziđu s mokraćom iz organizma, no to može biti jako bolno. Veće kamenje može se razbiti ultrazvukom ili laserom.

Bolesti pluća

Rak pluća danas ubija više žena nego rak dojke. Prema najnovijim spoznajama, kronična opstrukcija pluća - jedna od neizlječivih, a potpuno sprečivih bolesti jer je uzrokuje pušenje - godišnje ubija tisuće žena. U nekim zemljama zapadne Europe ta je bolest četvrta po učestalosti za smrtnost žena. Znanstvenici koji istražuju učinak pušenja i duhana na ljudsko zdravlje poručuju ženama samo jedno: prestanite pušiti odmah! Što smo stariji, to je strmija krivulja rizika da obolimo od raka pluća, a isto vrijedi i za kroničnu opstrukciju pluća.

Saznajte koji su prvi simptomi raka pluća!

Cink

Cink je u mnogim aspektima važan element za žensko zdravlje. Nužan je za rad imunosnog sustava, proizvodnju inzulina i prostaglandina koji reguliraju proizvodnju hormona, pa i seksualnih, te uravnotežuju upalne procese. Sudjeluje u apsorpciji kalcija pa je ključan za razvoj kostiju. Stres, pušenje i alkohol mogu sniziti razinu cinka u organizmu, a najnoviji pokazatelji upućuju na vezu između manjka cinka i poremećaja prehrane. Cink se uvelike koristi u industriji (pocinčane su bezbrojne površine izložene vodi i zraku), a kao što čuva željezo od korozije, on čuva i naš organizam od procesa oksidacije. Cinkov oksid čest je sastojak krema za zaštitu kože: nanesen u tankom sloju na nos ili usne, čak i u ekstremnim uvjetima (velika hladnoća i sunce) sprečava isušivanje i pucanje. Nanesen u tankom sloju na zonu koju stalno dodiruju pelene, kod malih beba sprečava nastanak crvenila i svrbeža. K tome, nedavna istraživanja pokazala su da je cink bitan dio liječenja makularne degeneracije, očne bolesti koja se u jednom obliku javlja već i sa starenjem, a u svakom slučaju vodi slabljenju i gubitku vida. Utoliko je važnije paziti na dovoljan unos cinka. A to znači: uzimati ga ili uravnoteženom prehranom (žitarice, meso, iznutrice, mlijeko) ili nadomjescima. Cinkom najbogatija hrana su školjke, osobito kamenice.

Depresija

U svakom trenutku između 5 i 10 posto opće populacije pati od depresije. Ipak, procjenjuje se da žene imaju dvostruko veći rizik od depresije nego muškarci. Liječnici su svjesni da je mnogima teško razgovarati o tom problemu pa ohrabruju bolesnike da govore o svojim osjećajima, jer to pomaže. Depresija i tjeskoba su poremećaji koji se daju liječiti i ljudi doista mogu ozdraviti, čak i bez primjene lijekova.

Dijabetes

Ova je bolest proglašena tempiranom bombom. Nije ni čudo zna li se da svaki četvrti slučaj dijabetesa nije dijagnosticiran ili je bez ikakva tretmana, a novi se slučajevi pojavljuju u sve većem broju usporedno s porastom tjelesne težine i manjkom kretanja. Dijabetes povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, a vrlo lako može dovesti do ozbiljnih i trajnih oštećenja očiju, bubrega i živaca. Žene su posebno ugrožena skupina. Prema statistikama žene oboljele od dijabetesa imaju 8 puta veću vjerojatnost da će oboljeti od bolesti srca i krvnih žila. Budući da dijabetes tipa 2 može proći neopaženo čak i tijekom vrlo dugog razdoblja (i do 12 godina), do trenutka kad je sa sigurnošću potvrđen, 23 posto žena već pati od tegoba srca i krvnih žila. Simptomi koji ukazuju na prisutnost šećerne bolesti su prekomjerna žeđ, potreba za čestim mokrenjem, osjećaj umora i gubitak težine. Sumnjate li da bolujete od ove bolesti, zatražite od svog liječnika da vas uputi na testiranje.

Endometrioza

Postoje pokazatelji da oko 3 posto žena pati od endometrioze. To je patološko stanje u kojem se tkivo sluznice maternice može pronaći u drugim dijelovima organizma gdje se, kao što je i normalno za to tkivo, raspada i krvari svaki mjesec. Na tom mjestu razvija se bolna upala, što konačno rezultira stvaranjem ožiljnog tkiva. Najnovija istraživanja ukazuju da određeni način prehrane može djelovati preventivno. Velike količine crvenog mesa u prehrani povećavaju rizik od endometrioze, dok ga mnogo voća i povrća smanjuje.

Provjerite iznenađujuće znakove endometrioze!

Fibromi

Tako se nazivaju svi dobroćudni tumori koji se često nalaze u koži. Građeni su od vezivnih stanica i kolagenskih vlakana. Obično se lako uklanjaju operativnim zahvatima. Kada se pojavi u dojci, takav dobroćudni tumor naziva se fibroadenom i građen je od žljezdanih tvorbi i obilnog staničnog veziva. Budući da samopregledom žena nikako ne može znati je li riječ o dobroćudnom ili zloćudnom tumoru, svaka pojava kvržice u grudima razlog je da odmah posjeti liječnika.

Fibromialgija

Ne zna se točno zašto se češće javlja u žena nego u muškaraca. Fibromialgija je sindrom boli u mišićima, tetivama i njihovim hvatištima za kosti. Uzrok bolesti još nije poznat, a u bolnim područjima nisu uočljive nikakve patološke promjene. Fibromialgiju prati niz poremećaja općeg stanja. Oboljeli se ujutro bude neispavani (EEG pokazuje povremene "upade" alfavalova u 4. stadiju spavanja), s ukočenim mišićima, brzo se umaraju i imaju brojne simptome neurovegetativnih smetnji (znojenje, rumenjenje kože, drhtanje ruku...). Liječi se antireumaticima, sedativima, fizikalnom terapijom, ali najveću ulogu u borbi protiv ove vrlo neugodne bolesti ima prevencija: više vježbanja, općenito dovoljno kretanja.

Gljivične infekcije

Candida albicans uobičajeni je stanovnik našega tijela. To je bezopasna gljivica dok je pod kontrolom našeg imunosnog sustava. No, kad ti kontrolni mehanizmi zakažu, Candida može uzrokovati brojne probleme. Najčešće izaziva vaginalne upale, cistitis (upalu mokraćnog mjehura) i bolna oštećenja na koži i u ustima.

HER2

Sve žene kojima je dijagnosticiran rak trebale bi ispitivati prisutnost bjelančevine HER2, koja se može naći na nekim tipovima stanica raka. HER2 potiče stanice na dijeljenje i rast. Svaka peta žena oboljela od raka dojke ima HER2 protein izražen na stanicama tumora. Čini se da takvi tumori rastu brže nego druge vrste raka, ali isto tako su osjetljive na lijek generičkog naziva trastuzumab, koji se već nekoliko godina i u nas primjenjuje u liječenju raka dojke. Trastuzumab se ubraja u generaciju "pametnih lijekova", odnosno lijekova s ciljanim djelovanjem: on prepoznaje i uništava samo tumorsko, ne i zdravo tkivo. U svim kliničkim ispitivanjima pokazao se vrlo učinkovitim, no zasad se u Hrvatskoj (kao uglavnom i u svijetu) koristi samo u liječenju pacijentica s uznapredovalim stupnjem bolesti. Očekuje se da će se uskoro početi primjenjivati već u ranoj fazi bolesti, čime bi se omogućilo potpuno izlječenje.

Inkontinencija

Inkontinencija je neželjeno ispuštanje mokraće. Nastaje iz više razloga, a najčešći oblik je tzv. stres-inkontinencija koja, usprkos svojem nazivu, nema veze sa stresom. No, ima veze s pritiskom (i naziv potiče od engl. stress, što znači i pritisak) koji nastaje u trbušnoj šupljini kad kašljete, smijete se ili vježbate. Od takvog oblika nevoljnog otjecanja mokreće pati svaka peta žena starija od 40 godina. No vrlo malo ih zatraži pomoć iako tretman može biti vrlo djelotvoran. Fizioterapeuti savjetuju vježbanje mišića dna zdjelice i neke druge tretmane koji će ih stimulirati. Tek ako vježbe ne pomognu, izlaz je operacija. Jedna od učinkovitih tehnika je ugradnja TVT-a (tension-free vaginal tape) - to je posebno dizajnirana "vaginalna traka" koja, kad se operativno implantira, ne izaziva neugodu ni stezanje. Traka se postavlja ispod uretre gdje formira nešto nalik visećoj mreži te drži uretru u normalnom položaju. Zahvat traje oko 30 minuta i može se provesti uz lokalnu anesteziju. Danas se u Hrvatskoj primjenjuje nekoliko novijih varijanti ove metode.

Karcinom jajnika

Karcinom jajnika poznat je kao "tihi ubojica", no američki znanstvenici odnedavno znaju da devet od deset oboljelih žena osjeća simptome ove bolesti.

Provjerite koji simptomi upućuju na rak jajnika!

Te simptome treba shvatiti vrlo ozbiljno, jer rana dijagnoza i pravodobno liječenje u 90 % slučajeva produljuju život za 5 i više godina. Jedan od čestih simptoma raka jajnika koji se obično smatra benignim je sindrom iritabilnog crijeva. No, ako se ti simptomi pojave iznenada i nastave se javljati vrlo često (20 do 30 mjesečno), ne prolaze i ne reagiraju ni na kakav drugi tretman, treba ih podrobnije istražiti. Simptomi na koje treba obratiti pažnju: otečen trbuh, neprestan osjećaj napuhanosti, učestalije mokrenje, loša probava i/ili mučnina, promjene u vrsti stolice, neobjašnjiva bol u leđima ili abdomenu, pretjeran umor i neuobičajeno krvarenje.

Karcinom maternice

Među Europljankama ovaj tip raka po učestalosti je na petom mjestu. Sretna je okolnost što se rak maternice obično dijagnosticira vrlo rano pa ga je razmjerno lako tretirati. Najčešće se javlja nakon menopauze i gotovo 90 posto slučajeva može se otkriti zbog neredovitih krvarenja ili iscjetka. Od drugih simptoma javlja se bol i osjećaj nelagode u donjem dijelu abdomena te bol tijekom spolnog odnosa.

Kseno-estrogeni

Ovi su spojevi prisutni u mnogim pesticidima i plastici, a strukturom su slični estrogenu. Usko su vezani uz ozbiljne zdravstvene probleme kao što je rak dojke i endometrioza. Unesete li u svoju hranu više namirnica uzgojenih biološkim uzgojem, smanjit ćete unos kseno-estrogena iz okoliša. Izbjegavajte hranu umotanu u plastiku, smanjite unos zasićenih masnih kiselina te jedite više vlaknaste hrane. Svakako povećajte unos povrća kao što su brokula, prokulica i kupus te namirnica bogatih fitoestrogenima poput soje, leće i slanutka.

Menopauza

Mnoge žene kroz menopauzu prolaze uzimajući hormonsku nadomjesnu terapiju, što je čini manje primjetnim i manje neugodnim životnim razdobljem. Prema mišljenju različitih stručnjaka, a i iz iskustva žena koje su menopauzu dočekale otvoreno i spremno, ponajprije vam savjetujemo da vodite što zdraviji način života hraneći se redovno i zdravo uz dovoljno tjelesne aktivnosti. Izaberite neke od alternativnih preparata da vam olakšaju neugodne simptome kao što su navale vrućine i znojenje. Ove simptome vrlo efikasno ublažava crvena djetelina ili preparati od biljke crna cohosh (Actaea racemosa, ranije poznata i kao cimicifuga). Noćna znojenja možete ublažiti vodom u štrcaljki koju držite u hladnjaku i laganim spavaćicama od prirodnih materijala. Odaberite što praktičniju odjeću i, nadasve, prihvatite te promjene kao prirodnu pojavu. Nekim ženama pomaže kad mogu o svojim problemima popričati s prijateljicama ili ženama iste dobi. Lakše je kad spoznate da u tome niste sami. Neke žene misle da im menopauza samo naglašava ženstvenost. Tijekom i nakon nje seksualni život može biti i bogatiji i ljepši, namijenjen samo užitku - jer više ne možete zatrudnjeti.

Saznajte kako upravljati simptomima menopauze!

Noćna glad Sindrom hranjenja noću prisutan je, u manjoj ili većoj mjeri, kod svakog petog čovjeka. Ovisno o količini hrane koja se pritom konzumira, može se svrstati u ozbiljne iako manje poznate poremećaje hranjenja. U podlozi ovog poremećaja je depresija. Osjećaj manjka energije, koji ona izaziva, tjera ljude da jedu mnogo ugljikohidrata i šećera. Krug se zatvara kad pretilost dovede do još manje kretanja i još više samopredbacivanja. Prepoznajete li se u ovakvoj slici, ne skanjujte se potražiti pomoć liječnika.

Opseg struka

Stručnjaci smatraju da je obujam struka jednako važan pokazatelj moguće pojave bolesti, baš kao i indeks tjelesne mase (ITM). Ako imate velik opseg struka, u većoj ste opasnosti da obolite od srčanih bolesti, dijabetesa, raka dojke i endometrija. Rizik počinje rasti sa svakim centimetrom obujma iznad 80 cm. Redovito vježbanje i smanjenje tjelesne težine svakako su potrebni, jer za svaki kilogram koji izgubite obujam struka smanjuje se u prosjeku za 1 cm.

Osteoporoza

Prema procjenama stručnjaka svakih desetak minuta negdje u svijetu neka žena oboljela od osteoporoze slomi kost. Osteoporoza ili bolest krhkih kostiju ubire godišnje oko tri milijuna novih žrtava, a svaka druga žena iznad pedesete doživi barem jedan lom. Za zdravlje kostiju nužni su vitamin D i kalcij, a sve je više pokazatelja da nas od krhkosti kostiju dodatno štiti veći unos voća i povrća. Idealno bi bilo uzimati 5 do 7 obroka ovih namirnica na dan. Stručnjaci misle da je zaštitna moć povrća i voća u njihovu visokom sadržaju kalija i drugih hranjivih tvari, kao i u sposobnosti da obnavljaju prirodnu tjelesnu ravnotežu kiselina i baza. Naša uobičajena prehrana obiluje bjelančevinama, što povećava kiselost organizma, pa se radi neutralizacije iz kostiju izlučuje kalcij, a one postaju krhke.

Policistični jajnici

Od ove bolesti pati 10 posto žena, no mnoge toga nisu svjesne sve dok ne požele ostati u drugom stanju ili kad nagomilaju previše kilograma. Tipični simptomi policističnih jajnika su neredovite menstruacije, nemogućnost začeća, višekratni pobačaji, debljanje, visok krvni tlak, akne, prekomjerna dlakavost tijela i prorjeđivanje kose. Liječenje se svodi na tretiranje simptoma, a dobra vijest je da su se neki lijekovi za dijabetes tipa 2 pokazali učinkovitima u liječenju policističnih jajnika.

Saznajte što jesti ako bolujete od sindroma policističnih jajnika!

Proširene vene

Proširene vene ne izgledaju lijepo i nisu ugodne, a pogađaju svakog trećeg čovjeka. Kad se radi o malim venama, tradicionalno se provodi skleroterapija. Tim se postupkom ubrizgava određena kemikalija koja sprečava da se stijenke krvnih žila međusobno slijepe i zatvore. Proširene vene šireg promjera kirurški se uklanjaju, a postupak se naziva flebektomija. Novi pristupi ovom zdravstvenom problemu uključuju metode kojima se smanjuje stvaranje modrica i osjećaj nelagode, a istovremeno skraćuje razdoblje oporavka.

Rak grlića maternice

Očekuje se novo, apsolutno učinkovito cjepivo protiv dva najopakija soja humanog papiloma virusa (HPV), koji najčešće uzrokuju rak cerviksa, odnosno grlića maternice. HPV postoji u mnogo sojeva, zaraza je vrlo učestala, a u većini slučajeva organizam je se riješi vlastitim imunitetom. Ako infekcija potraje dulje, može izazvati promjene u stanicama grlića maternice, što može dovesti do razvoja raka. Cjepivo se zato očekuje s nestrpljenjem, no proći će dugo vremena prije nego što se ustanovi kako dugoročno djeluje. Zasad, i u idućih nekoliko godina, nužno je redovito obavljati Papa-testove radi ranog dijagnosticiranja.

Reumatske bolesti

Žene su mnogo osjetljivije na artritis nego muškarci. Za ublažavanje simptoma prilično su djelotvorni nesteroidni protuupalni lijekovi kao ibuprofen, no od koristi može biti i dodatna terapija. Tako, recimo, riblje ulje bogato omega-3 masnim kiselinama ublažava bol zglobova i sprečava pogoršanje problema. Nutricionisti preporučuju dodatnu terapiju ovim kiselinama u dozi od 750 mg na dan. Klinička ispitivanja su pokazala da glukozamin i hondroitin, koji se obično kombiniraju u jedan preparat, djeluju protuupalno i mogu umanjiti bol i ukočenost zglobova jednako kao ibuprofen.

Rozacea

Ako vam je lice često crveno i zajapureno ili na njemu imate crvene točke ili vidljive žilice, možda patite od rozaceje. Ovo nije opasno niti bolno stanje, ali narušava izgled. Ne zna se što je uzrok toj pojavi i ne postoji trajno izlječenje, ali simptomi se mogu ublažiti. Upotrebljavajte mlijeko za sunčanje s visokim faktorom zaštite, jer sunce, izgleda, pogoršava simptome. Crvenilo može biti jače konzumirate li alkohol ili začinjenu hranu, pojačava se na vrućini, pri napornom vježbanju i zbog stresa, a antibiotici smanjuju upalu kože i izbljeđuju crvene točkice.

Seksualno zdravlje

Stručnjaci misle da u starijoj dobi ne treba smanjivati intenzitet seksualnog života - upravo suprotno. Žene koje su dugo vremena provele u stabilnoj vezi često spoznaju da godine intimnosti mogu dovesti do veće bliskosti, samopouzdanja i čak pustolovnijeg seksa. Ipak, ako imate problema u ovom važnom dijelu svog života, obratite se najprije liječniku. Počinjete li novu vezu, budite svjesni postojanja zaraznih bolesti prenosivih spolnim kontaktom i nemojte zazirati od uporabe prezervativa. Žene u zrelijim i starijim godinama podložnije su infekcijama od mladih jer je njihovo tkivo vagine i grlića matenice osjetljivije.

Saznajte koje su najčešće spolno prenosive bolesti!

Štitnjača - hiperaktivna ili hipoaktivna

Smanjena aktivnost štitnjače i s njom povezana hipotireoza gotovo je najčešći oblik problema s tom žlijezdom. Simptomi mogu početi postupno i blago, a mogu i ubrzati početak menopauze ili potaknuti depresiju. Mnogo je lakše primijetiti hiperaktivnu štitnjaču - osoba počinje gubiti na težini, prekomjerno se znoji, postaje razdražljiva, srce pojačano lupa, menstruacije postaju neredovite, javljaju se problemi s očima i disanjem. Ako ste zabrinuti, jer vam se čini da prepoznajete neke od ovih simptoma kod sebe, obavezno posjetite liječnika.

Žučni kamenci

Ako ste žena, rizik da vas muče žučni kamenci dvostruko je veći nego za muškarce. I taj je rizik s godinama sve veći. Morate biti na oprezu ako ste skloni prekomjernoj težini, ako imate povišene vrijednosti estrogena zbog trudnoće, hormonske terapije ili kontracepcijskih pilula, ako bolujete od dijabetesa ili uzimate lijekove za snižavanje kolesterola. Kamenci koji se stvaraju u žučnom mjehuru ili žučovodima mogu biti različite veličine, od sićušnih do onih veličine velike pikule. Kad su mali, često ne uzrokuju simptome. No kada se jave, obično je njihov signal vrlo jaka bol u području abdomena, mučnina i povraćanje. Najčešće rješenje je uklanjanje žučnog mjehura.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije