Sunčane pjege

Sunčane pjege

Sunčane pjege
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nakon 40-ih godina nekima se počnu pojavljivati smeđe pigmentacije po ramenima, leđima, dekolteu, šakama i licu, kao podsjetnik na duga izlaganja suncu davno prije. Nakon uživanja na suncu, sad je došao račun kojeg treba platiti, a to je oštećenje kože. Često skrivate ruke ili dekolte zbog tzv. staračkih pjega?

Više ih ne morate skrivati jer se mogu uspješno ukloniti. Postoje razni tretmani, kao primjerice laseri, IPL i AFT uređaji. Da ne govorimo o abraziji, peelingu i sličnom. Problem je što većina tretmana daje slabe rezultate uz brojne komplikacije, poput crvenila kože i ožiljaka.

Sada se pitate kako sigurno ukloniti sunčane pjege bez komplikacija, što jednostavnije, što sigurnije i sa što manje tretmana? IPL i AFT uređaji su sigurno metoda izbora, ali potrebno je prosječno 2 do 5 tretmana. Slično je s frakcijskim laserima. Erbium i CO2 laser nisu baš preporučljivi. Što preostaje? Imamo Pulsed Dye laser, ali nažalost tretman nije baš ugodan.

No, što onda izabrati? Imamo dalje tzv. KTP i aleksandrit laser, eventualno diodni laser. No je li to najbolje? Nije nikako najbolje. Čini se da je metoda izbora tzv. Q-switched KTP laser koji inače služi za uklanjanje crvenih tetovaža. Rezultati su s navedenim laserom ne samo najbolji i najsigurniji, nego je potreban i znatno manji broj tretmana u odnosu na ostale metode i tretmane.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti