Svjetski dan darovatelja krvi, 14. lipnja 2018.

Svjetski dan darovatelja krvi, 14. lipnja 2018.

Svjetski dan darovatelja krvi, 14. lipnja 2018.
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetski dan darovatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja, još od 2004. godine, kad je na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (engl. World Health Organisation – WHO), na kojoj su sudjelovale 192 zemlje članice, usvojena rezolucija o uspostavi obilježavanja tog dana.

Ako želite darivati krv, provjerite na www.hztm.hr gdje i kada možete darivati krv!

Godišnje se prikupi oko 107 milijuna doza krvi na svijetu. Taj je broj u porastu iz godine u godinu zbog jačanja svijesti o potrebi dobrovoljnog darivanja krvi. Prema podacima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, u Hrvatskoj ima 42 darivanja na 1.000 stanovnika (oko 4 % stanovništva su darivatelji krvi). U Hrvatskoj se godišnje prikupi prosječno 180.000 doza krvi. Od toga je svake godine oko 12 % novih davatelja krvi odnosno onih koji prvi put daju krv, a preostali su višestruki davatelji krvi, koji u prosjeku daju krv dva puta godišnje.

Sigurnost krvi u Hrvatskoj je osigurana mjerama kontrole kvalitete i nadzora nad krvi i krvnim pripravcima, koje uključuju i mikrobiološku kontrolu, kao i mjerama zaštite od infekcija u zdravstvenim ustanovama koje se kontinuirano provode, te principima samodostatnosti i dobrovoljnog, neplaćenog davalaštva.

Mnogim pacijentima i pacijenticama kojima je u određenom trenutku potrebna transfuzija krvi ona nije uvijek brzo dostupna. Sigurna krv i krvni pripravci neophodni su svim zemljama na svijetu radi prevencije mnogih smrti i očuvanja zdravlja.

U Hrvatskoj se krv može darivati na organiziranim akcijama darovanja krvi u transfuzijskoj ustanovi (Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu – HZTM) ili u organizaciji dobrovoljnih udruga / organizacija (poput Hrvatskog crvenog križa). Redovite akcije darovanja krvi se provode u svim većim radnim organizacijama, školama, mjesnim zajednicama, a vrijeme i mjesto održavanja akcija najavljuju se putem medija.

Više saznajte na www.hzjz.hr

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti