Znate li kako razlikovati psihopata i sociopata?

Znate li kako razlikovati psihopata i sociopata?

Znate li kako razlikovati psihopata i sociopata?
  • Objavljeno: Srijeda, 13.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Znate li razlikovati psihopate od sociopata? Ako je vaš odgovor negativan, ne brinite, niste jedini. Mnogi psihijatri, kriminalisti i policijski službenici mijenjaju pojmove sociopat i psihopat, a ako pratite kriminalističke serije možete isto primijetiti da se ti pojmovi često miješaju.

Neki vodeći stručnjaci smatraju da nema značajnih razlika između ova dva pojma, dok drugi tvrde da postoje razlike, ali ne mogu točno definirati koje su.

I sociopatija i psihopatija spadaju pod antisocijalne poremećaje osobnosti. Ovi poremećaji dijele veliki broj osobina, što dovodi do zabune.

No, američki psiholog Scott Bonn tvrdi da postoje jasne i značajne razlike.

Znate li da izbor pića otkriva psihopata!

Sociopati su neuredni, nervozni, mijenjaju raspoloženja i skloni su emocionalnim eksplozijama i napadima bijesa. Sociopati su češće neobrazovani i žive na rubovima društva. Ponekad se ne mogu držati stalnog posla ili ostati dugo na istom mjestu.

S druge strane, psihopati nisu u stanju formirati emocionalne veze i suosjećati s drugima. No, naučili su oponašati emocije pa imaju šarmantne osobnosti, manipulativni su i mogu lako dobiti povjerenje ljudi. Najčešće su dobro obrazovani i imaju stalan posao. Izrazito su predani, hladni, mirni i pedantni.

Otkrijte jesu psihopati sretni ljudi!

S dijagnostičkog stajališta, etiologija ili uzrok psihopatije razlikuje se od sociopatije. Psihopatija je rezultat „prirode“, odnosno genetike, a sociopatija „okoliša“ ili vanjskog utjecaja.

Psihopatija je povezana s fiziološkim defektom koji rezultira nerazvijenost dijela mozga odgovornog za kontrolu impulsa i emocija, dok je sociopatija vjerojatno proizvod traume iz djetinjstva i fizičkog ili emocionalnog zlostavljanja.

Naposljetku, psihopatija je rjeđa od sociopatije, ali se smatra jednim od najopasnijih antisocijalnih poremećaja ličnosti i procjenjuje se da serijski ubojice većinom psihopati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti