Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Svjetski dan kralježnice, 16. listopada 2017. godine

Svjetski dan kralježnice, 16. listopada 2017. godine

Svjetski dan kralježnice, 16. listopada 2017. godine
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.10.2017.
  • Broj pregleda: 69
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Križobolja se trenutno ističe kao jedan od najvažnijih zdravstvenih problema i ubraja u najveća socijalno-medicinska i ekonomska pitanja zdravstvenog sustava.

Iznimno je važno osnaživanje svijesti o važnosti zdravlja kralježnice te poremećajima i bolestima kralježnice koji pogađaju ljude diljem svijeta jer utječu na njihovo zdravlje, radnu sposobnost i u konačnici, na kvalitetu života.

Bolesti kralježnice su bolesti modernog čovjeka. Način života u kojem se sve manje krećemo jer sjedimo u školi, na radnom mjestu dok se vozimo te smo time i sve manje fizički aktivni rezultirao je činjenicom da ljudi imaju sve većih problema s kralježnicom. Stoga je bol u leđima sada jedan od najčešćih medicinskih problema koji zahvaća 8 od 10 osoba u tijeku njihova života.

Također, bol u leđima je i drugi vodeći uzrok bolovanja prema brojnim epidemiološkim studijama, kako u Europi tako i u svijetu. Organizacija Desetljeće kostiju i zglobova 2010.-2020. svojim aktivnostima nastoji skrenuti pozornost na rastući problem zbog bolesti kralježnice te potaknuti na veće angažiranje u rješavanju tog problema.

Nastanku boli u kralježnici i ostalim poremećajima kralježnice ponajviše pridonose nepravilan način držanja tijela i tjelesna neaktivnost. Ljudsko je tijelo stvoreno za pokret te svakodnevno višesatno sjedenje može nepovoljno utjecati na zdravlje kralježnice.

Jednostavne vježbe za promjenu stava tijela, jačanje mišića i pravilni položaji tijela u obavljanju svakodnevnih aktivnosti mogu smanjiti opterećenje za kralježnicu, a time i spriječiti pojavu boli u leđima. Uz to je važno paziti na tjelesnu težinu te voditi fizički aktivan život. Vrlo je važno poticati redovitu tjelesnu aktivnost u okruženju u kojem živimo i radimo.

Mišićno-koštane bolesti predstavljaju veliki financijski teret i za društvo zbog dugotrajnog liječenja i rehabilitacije te učestalih bolovanja. Ulaganje u prevenciju i u javnozdravstvene programe unaprjeđenja zdravlja s ciljem usvajanja zdravih stilova života dugoročno je najisplativije rješenje.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti