Svjetski dan kralježnice, 16. listopada 2017. godine

Svjetski dan kralježnice, 16. listopada 2017. godine

Svjetski dan kralježnice, 16. listopada 2017. godine
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.10.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Križobolja se trenutno ističe kao jedan od najvažnijih zdravstvenih problema i ubraja u najveća socijalno-medicinska i ekonomska pitanja zdravstvenog sustava.

Iznimno je važno osnaživanje svijesti o važnosti zdravlja kralježnice te poremećajima i bolestima kralježnice koji pogađaju ljude diljem svijeta jer utječu na njihovo zdravlje, radnu sposobnost i u konačnici, na kvalitetu života.

Bolesti kralježnice su bolesti modernog čovjeka. Način života u kojem se sve manje krećemo jer sjedimo u školi, na radnom mjestu dok se vozimo te smo time i sve manje fizički aktivni rezultirao je činjenicom da ljudi imaju sve većih problema s kralježnicom. Stoga je bol u leđima sada jedan od najčešćih medicinskih problema koji zahvaća 8 od 10 osoba u tijeku njihova života.

Također, bol u leđima je i drugi vodeći uzrok bolovanja prema brojnim epidemiološkim studijama, kako u Europi tako i u svijetu. Organizacija Desetljeće kostiju i zglobova 2010.-2020. svojim aktivnostima nastoji skrenuti pozornost na rastući problem zbog bolesti kralježnice te potaknuti na veće angažiranje u rješavanju tog problema.

Nastanku boli u kralježnici i ostalim poremećajima kralježnice ponajviše pridonose nepravilan način držanja tijela i tjelesna neaktivnost. Ljudsko je tijelo stvoreno za pokret te svakodnevno višesatno sjedenje može nepovoljno utjecati na zdravlje kralježnice.

Jednostavne vježbe za promjenu stava tijela, jačanje mišića i pravilni položaji tijela u obavljanju svakodnevnih aktivnosti mogu smanjiti opterećenje za kralježnicu, a time i spriječiti pojavu boli u leđima. Uz to je važno paziti na tjelesnu težinu te voditi fizički aktivan život. Vrlo je važno poticati redovitu tjelesnu aktivnost u okruženju u kojem živimo i radimo.

Mišićno-koštane bolesti predstavljaju veliki financijski teret i za društvo zbog dugotrajnog liječenja i rehabilitacije te učestalih bolovanja. Ulaganje u prevenciju i u javnozdravstvene programe unaprjeđenja zdravlja s ciljem usvajanja zdravih stilova života dugoročno je najisplativije rješenje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti