Tablete umjesto vježbanja

Tablete umjesto vježbanja

Tablete umjesto vježbanja
  • Objavljeno: Petak, 08.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje objavljeno u časopisu Cell otkriva da su tablete poboljšale sposobnost trčanja na duge staze kod laboratorijskih miševa, a donijele su i mnoštvo drugih pozitivnih učinka koji se inače povezuju s vježbanjem.

Istraživači su miševima dali tablete koje su sadržavale sintetički sastojak poznat pod nazivom AICAR i otkrili su da su nakon četiri tjedna životinje koje nisu prije toga uopće bile trenirane mogle pretrčati u prosjeku 44% više od životinja koje nisu primale taj pokusni lijek.

Znanstvenici se nadaju da bi se lijek s vremenom mogao upotrebljavati za liječenje bolesti koje uzrokuju propadanje mišića ili bi mogao pomoći u poboljšanju zdravlja ljudi koji boluju od bolesti kao što je dijabetes.

Profesor Ronald Evans s Instituta Salk u Kaliforniji istaknuo je da AICAR ne pruža toliko pozitivnih učinaka kao pravo vježbanje ali da daje zdravi poticaj.

Spomenuti sastojak navodi mišiće da povjeruju kako su svaki dan trenirani, otkrio je. To je zapravo pokus koji dokazuje da možete imati farmakološki ekvivalent vježbanju, dodao je.

Ipak, profesor Colin Palmer sa britanskog sveučilišta Dundee izjavio je za BBC da ta ideja o lijeku koji bi mogli koristiti i profesionalni sportaši za poboljšanje izdržljivosti zabrinjava.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti