Tehnike disanja ne pomažu roditeljima prilikom poroda

Tehnike disanja ne pomažu roditeljima prilikom poroda

Tehnike disanja ne pomažu roditeljima prilikom poroda
  • Objavljeno: Utorak, 02.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Trudnički tečajevi na kojima se uče tehnike disanja, opuštanja i masaže ne pomažu ženi prilikom poroda, pokazuje novo istraživanje švedskog Instituta Karolinska provedeno na 1087 prvorodilja i 1064 njihova partnera. Istraživanje s dvije grupe, od kojih je jedna koristila “prirodne” tehnike (trudnice su pohađale satove joge zbog pravilnog disanja, a očevi učili kako masirati partnericu tijekom poroda), a druga se samo dobro informirala o porodu, imalo je iste rezultate. Jednak broj korištenja epiduralne anestezije i prirodnog porođaja zabilježili su kod obje grupe, dok je broj poroda na carski rez u drugoj “standardnoj” grupi bio veći za 1,5 posto.
- Manjak rezultata je razočaravajući i sugerira da na iskustvo roditelja prilikom poroda više utječe njihov karakter nego tečaj. Otkrića ove studije su suprotna svemu što su mnogi stručnjaci očekivali - rekao je urednik Međunarodnog žurnala opstetricije i ginekologije Philip Steer. Liječnici su do sada vjerovali da ti treninzi pomažu u smanjenju poroda na carski rez.

DOBRU TEŽINU TREBA POSTIĆI PRIJE ZAČEĆA
Stručnjaci iz američkog Instituta za medicinu prošli su tjedan posebno ukazali trudnicama na tjelesnu težinu. Najvažnije je da imaju normalnu težinu prije samog začeća jer je to najzdravije i za majku i za dijete. Tako se uvelike smanjuje rizik od visokog tlaka, dijabetesa i carskog reza, a i opasnost od preranog poroda.

IDEALNU TEŽINU ODREĐUJE BMI TRUDNICE
Trudnice čiji je indeks tjelesne težine normalan (između 18,5 i 24,9) u trudnoći smiju dobiti 11 do 16 kg, savjetuju stručnjaci u novim naputcima Instituta za medicinu. Pretile trudnice čiji se indeks tjelesne težine (BMI) kreće od 25 do 29,9 smiju se udebljati od 7 do 11 kilograma, a gojazne žene s BMI-jem većim od 30 - pet do devet kilograma.
Mršave trudnice kojima je indeks tjelesne težine manji od 18,5 trebaju se tijekom trudnoće udebljati od 13 do 18 kilograma. Majke normalne težine i one mršave trebaju u drugom i trećem tromjesečju svaki tjedan dobiti po pola kilograma, a pretile i gojazne po 250 g, ističe dr. Anna Maria S. Riz.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti