Teško bolesnima skupi lijekovi idu bez naknade

Teško bolesnima skupi lijekovi idu bez naknade

Teško bolesnima skupi lijekovi idu bez naknade
  • Objavljeno: Utorak, 01.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Propisivanje skupih preparata neće opterećivati bolničke proračune, a život teških bolesnika će se produljiti. 'Ovi lijekovi su velik pomak u liječenju naših pacijenata i nadam se da se na tome neće stati ', kaže onkolog prof. dr. Stjepko Pleština.

Nove liste lijekova HZZO-a, osnovna i besplatna lista, A i B lista na kojoj su lijekovi uz nadoplatu pacijenta, stupit će na snagu oko 20. lipnja nakon što prijedlog ovoga tjedna dobije "zeleno svijetlo" Upravnog vijeća HZZO-a.

Na liste treba ukupno ući 25 novih lijekova. Na osnovnoj je listi 12 novih lijekova, a na dopunskoj sedam novih lijekova za koje će trebati uplatiti participaciju od nekoliko do šezdesetak kuna.

Najznačajnija skupina lijekova koji će biti na listi i koji će postati dostupni je sedam onkoloških lijekova.

To su erbitux za liječenje metastatskog karcinoma debeloga crijeva bez mutacije tzv. KRAS gena.
Za rak pluća, nakon tarceve, na listu ulazi i alimta, a za rak bubrega nexavar i torisel. Za terapiju HER 2 pozitivnog karcinoma dojke na listu ulazi tyverb, a za kroničnu mijeloičnu leukemiju i rak limfnih žlijezda lijekovi sprycel i torisel.
S izuzetkom erbituxa, koji je na osnovnoj listi, svi ostali lijekovi na listi su skupih lijekova i plaćat će se iz fonda HZZO-a.

To je izuzetno važno jer njihovo propisivanje neće opterećivati bolničke proračune.

Lijekove će koristiti teško oboljeli pacijenati, a to će im pomoći u produljenju njihovog života.

"Treba još vidjeti koje su indikacije za njihovo korištenje. Nadam se da će biti dovoljno novca da pacijentima omogućimo optimalno liječenje i da za uloženo dobijemo najbolji učinak", rekao je za Večernji list prof. dr. Stjepko Pleština, predstojnik klinike za onkologiju KBC-a Rebro te ističe kako je ulazak novih lijekova na listu velik pomak za našu onkologiju.

"Seretide i symbicort lijekovi su koji su se dosad koristili za terapiju astme. Struka je predložila, a administracija prihvatila proširenje indikacija za ova dva lijeka, i to za terapiju kronične opstruktivne pluće bolesti - KOPB-a", kaže dr. Pleština.

Za lijek casodex proširena je indikacija na liječenje karcinoma prostate, a hormona rasta i za rijetku bolest Prader-Willy sindrom. Pacijenti s hepatitisom B ubuduće će se moći liječiti i pegiliranim interferonom, koji je dosad bio rezerviran samo za pacijente s hepatitisom C.

Novi lijekovi na listi lijekova znače i milijune kuna veće izdatke državnog zdravstvenog osiguranja, no troškovi za nove lijekove pokriti će se iz fonda za posebno skupe lijekove od 540 milijuna kuna, kaže dr. Luka Vončina, voditelja Službe za lijekove i medicinske proizvode u HZZO-u.

HZZO je s farmaceutskim kompanijama, sklopio i posebne ugovore. Prema tzv. "pay-back" ugovoru i proizvođač sudjeluje u pokrivanju troškova za liječenje određenog broja pacijenata, a prema ugovoru "cross product", za ulazak novih lijekova na listu proizvođač je snizio cijene svojih starih lijekova na listi.

HZZO je uspio u pregovorima s farmaceutskim kompanijama sniziti cijene lijekova i na tome uštedio oko 160 milijuna kuna.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti