Tijekom ovogodišnjeg Svjetskog tjedna imunizacije Mylan obilježava 70. godišnjicu proizvodnje cjepiva protiv gripe!

Tijekom ovogodišnjeg Svjetskog tjedna imunizacije Mylan obilježava 70. godišnjicu proizvodnje cjepiva protiv gripe!

Tijekom ovogodišnjeg Svjetskog tjedna imunizacije Mylan obilježava 70. godišnjicu proizvodnje cjepiva protiv gripe!
  • Objavljeno: Petak, 24.04.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Zagreb, 24. travnja 2020. Ovogodišnji Svjetski tjedan imunizacije, koji se tradicionalno obilježava u posljednjem tjednu travnja (24. do 30. travnja), posvećen je promicanju korištenja cjepiva kao ključne mjere zaštite od bolesti. Imunizacija iz godine u godinu spašava milijune života i nadaleko je prepoznata kao jedna od najuspješnijih i najpovoljnijih intervencija u zdravstvu. Tema ovogodišnjeg Tjedna imunizacije je #VaccinesWork for All – cjepiva djeluju za sve, čime se naglašava da su cjepiva te ljudi koji ih razvijaju, isporučuju i koriste, istinski heroji procjepljivanja jer čuvaju zdravlje svih i svuda. Ove godine Tvrtka Mylan slavi jubilarnu 70. godišnjicu svog iskustva u razvoju i proizvodnji cjepiva protiv gripe, pomažući zdravstvenoj zaštiti obitelji i čitavih zajednica – sprječavajući tako nepovratni gubitak dragocjenih životnih trenutaka.

Pojam ‘podizanja imuniteta’ u kontekstu prevencije raznih bolesti u javnosti je vrlo često korišten – osobito kada je riječ o uzimanju dodataka prehrani I drugih pripravaka, ali najučinkovitiji način utjecaja na ljudski imunitet jest imunizacija, odnosno cijepljenje.

Proces proizvodnje cjepiva

Kada je riječ o proizvodnji cjepiva protiv gripe, najčešće se koristi proizvodni proces na bazi jaja. Ova proizvodnja započinje umnožavanjem virusa u jajima. Virus se zatim deaktivira, nakon čega slijedi odvajanje virusnih čestica i pročišćavanje (solubilizacija) antigena. Nakon pročišćavanja esencijalnih proteinskih antigena od virusa slijedi sterilna filtracija, a antigeni iz pojedinih sojeva se zatim miješaju kako bi se postigao potreban omjer po soju u cjepivu. Svaka se doza cjepiva pakira u injekcije za jednokratnu uporabu. Korištenjem ove dobro uhodane i provjerene tehnologije Mylan je u mogućnosti u kratkom vremenskom roku proizvesti cjepivo za svaki soj virusa gripe.

,,Proizvodnjom cjepiva protiv gripe Mylan je posvećen pružanju adekvatne isporuke i opskrbe cjepivima s dobro utvrđenim profilom imunogenosti i podnošljivosti. Inovacije i tehnologija srž su našeg poslovanja i važan faktor razvoja u proizvodnji cjepiva“, rekao je Željko Ravlić direktor Mylan Hrvatska d.o.o.

Mylan dugi niz godina doprinosi povećanju razine dostupnosti cjepivima protiv gripe, kao najučinkovitijeg načina sprječavanja ove bolesti te izgradnje imunosti, kako u čitavom svijetu, tako i u Hrvatskoj. Gripa može uzrokovati veliki javno zdravstveni pa čak i zdravstveno-ekonomski izazov, stoga su adekvatne preventivne strategije neophodne.

,,Cjepiva su jedan od najvažnijih alata za sprječavanje epidemija i održavanja zdravstvene sigurnosti u svijetu. Ove godine slavimo 70. godišnjicu iskustva s cjepivima protiv gripe. Čvrsto vjerujemo da su cjepiva jedno od najisplativijih ulaganja u zdravstvu. U Mylanu smo ponosni na svoju dugogodišnju tradiciju i predanost podizanju svijesti i obrazovanja o važnosti cjepiva protiv gripe. To je ono što nas svakodnevno motivira i pokreće u našem radu!", dodao je Željko Ravlić.

U ovom vremenu globalne zdravstvene krize uzrokovane virusom COVID-19, podizanje svijesti o važnosti godišnjih programa cijepljenja protiv gripe moglo bi doprinijeti i potencijalnom smanjenju ukupnog opterećenja gripom. Kao dio Mylanove posvećenosti pomaganju u zaštiti od sezonske gripe, tvrtka je izgradila veliko iskustvo u razvoju i proizvodnji cjepiva protiv ove bolesti.

Sedamdeseta godišnjica proizvodnje cjepiva protiv gripe važna je obljetnica za tvrtku jer ističe njenu ulogu kao jednog od ključnih sudionika u prevenciji gripe kako u Europi tako i globalno. Tijekom posljednjih 70 godina cjepivo protiv gripe kontinuirano se razvija i unaprjeđuje. U 2018. godini Mylan je tako na prva tržišta lansirao svoje četverovalentno cjepivo protiv influence (površinski antigen), inaktivno. U sezoni 2019./2020. ovo je cjepivo postalo dostupno i u Hrvatskoj. U 2020. godini Mylan će nastaviti s isporukom četverovalentnog cjepiva u namjeri zaštite populacije od gripe, a sve u skladu s odgovarajućim sastavom koji je u veljači ove godine preporučila Svjetska zdravstvena organizacija.

Cijepljenje protiv gripe može biti korisno za pojedince svih dobnih skupina, a posebno se preporučuje onima koji su pod visokim rizikom od ozbiljnih komplikacija i onima koji žive s osobama visokog rizika ili ih pak njeguju. Svjetska zdravstvena organizacija cjepivo preporučuje i trudnicama, djeci starijoj od 3 godine života, pojedincima s kroničnim medicinskim stanjima, starijim osobama i zdravstvenim radnicima.

O Svjetskom tjednu imunizacije

Svjetski tjedan imunizacije promiče temeljnu poruku da je imunizacija ključna za sprječavanje bolesti i zaštitu života. Svjetski tjedan imunizacije 2020. obilježavat će se 24.- 30. travnja. Za dodatne informacije posjetite stranicu koju je Svjetska zdravstvena organizacija posvetila ovom događanju:

https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/04/24/default-calendar/world-immunization-week-2020

Reference:

1. https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/04/24/default-calendar/world-immunization-week-2020. Accessed April 2020.

2. Van de Witte SV, Nauta J, Giezeman-Smits KM, et al. Trivalent inactivated subunit influenza vaccine Influvac®: 30-year experience of safety and immunogenicity. Trials in Vaccinology. 2012; 42-48.

3. Van de Witte S, Nauta J, Montomoli E, Weckx J. A Phase III randomised trial of the immunogenicity and safety of quadrivalent versus trivalent inactivated subunit influenza vaccine in adult and elderly subjects, assessing both anti-haemagglutinin and virus neutralisation antibody responses. Vaccine 2018;36(40):6030–6038

4. Vesikari T, et al. Immunogenicity and safety of quadrivalent versus trivalent inactivated subunit influenza vaccine in children and adolescents: A phase III randomized study. IJID. 2020; 92: 29-37.

5. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal). Accessed April 2020.

6. Mylan. Influvac® Tetra Summary of Product Characteristics, approved on [to be updated locally].

7. Ambrose CS, Levin MJ. The rationale for quadrivalent influenza vaccines. Hum Vaccin Immunother. 2012; 8(1): 81-88.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti