Za samo 35 godina bit će dvostruko više osoba starijih od 60 godina!

Za samo 35 godina bit će dvostruko više osoba starijih od 60 godina!

Za samo 35 godina bit će dvostruko više osoba starijih od 60 godina!
  • Objavljeno: Utorak, 18.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Kategorija: Zanimljivosti

Sve države imaju velik izazov kako će zdravstvene i socijalne sustave prilagoditi sve bržem starenju stanovništva, a tjelesna aktivnost i vježbanje imaju dokazano povoljan učinak na očuvanje zdravlja starije populacije i smanjen pritisak na zdravstvene ustanove.

Do 2050. godine očekujemo da se udvostruči broj osoba starijih od 60 godina, u odnosu na 2015. godinu i njihov udio će iznositi 22 posto. Takav tempo starenja stanovništva predstavlja velik izazov za sve države i njihove zdravstvene i socijalne sustave jer se moraju prilagoditi demografskim promjenama. Jedna od važnijih aktivnosti u očuvanju zdravlja starije populacije je svakako vježbanje i tjelesna aktivnost, zbog čega se u nizu zemalja održavaju projekti i osvještava tu populaciju o skrbi za zdravlje, a među njima je i Hrvatska. Sve se to moglo čuti na konferenciji „Tjelesna aktivnost, zdravlje i kvaliteta života starijih osoba“, čiji je direktor dr. sc. Krunoslav Capak, a organizator Zagrebački savez sportske rekreacije.

Konferencija je okupila brojne stručnjake iz Zagrebačkog saveza sportske rekreacije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Ministarstva zdravstva i mnoge druge, a dio je projekta Hepa S - Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost (ZUTA) za seniore, kojeg financijski podupire Europska unija.

Vježbanje u starijoj dobi: česte zablude i istine

Najčešće bolesti kod starije populacije posljedica su nedovoljne tjelesne aktivnosti

Cilj projekta je potaknuti sudjelovanje u rekreativnoj tjelesnoj aktivnosti za osobe starije od 65 godina i to razvojem novih, rekreativnih sportskih programa prilagođenih za tri najčešća zdravstvena stanja: bol u leđima, kardiovaskularne bolesti i osteoporozu. Takve se bolesti najčešće susreću kod starije populacije, a posljedice su nedovoljne tjelesne aktivnosti, zbog čega oni uzimaju više lijekova i posjećuju više zdravstvenih ustanova. Povezali smo medicinsku i sportsku struku i to suradnjom liječnika, fizioterapeuta i kineziologa. Vjerujem da bi ovakvih projekata trebalo biti što više jer smo danas čuli s kojim se sve problemima društvo susreće zbog brzog starenja stanovništva i u Hrvatskoj i u svijetu – ističe dr. sc. Stjepan Heimer iz Zagrebačkog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“.

Dokazane su koristi vježbanja kod starijih osoba, dodaje Heimer, i među njima navodi da, zahvaljujući vježbanju, stariji održavaju neovisan život, boljeg su zdravlja kardiovaskularnog sustava, pomaže im kod kognitivnih funkcija, smanjuju tjeskobu i depresiju, pomaže im u fleksibilnosti, pa su manje ukočeni i nepokretni. Vježbanje starijim osobama i poboljšava snagu, gustoću kostiju, sprječava padove, pomaže pri mršavljenju, poboljšava san, pomaže u održavanju društvenih veza, povećava samopouzdanje, produžuje životni vijek...

Zbog svega toga je važnost povezivanja liječnika i kineziologa istaknuo i dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čija institucija preporuča suradnju tih dviju struka zbog daljnjeg podizanja osviještenosti populacije u očuvanju zdravlja i većoj tjelesnoj aktivnosti svih životnih dobi.

Promicanje zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti u starijoj populaciji treba biti jedan od prioritetnih javnozdravstvenih zadataka

Nažalost, 45 posto stanovnika Europske unije starijih od 65 godina, odnosno 59 posto u južnoj regiji EU ne zadovoljava preporučenu razinu aerobne tjelesne aktivnosti umjerenoga intenziteta od 150 minuta tjedno. Stoga, promicanje zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti u starijoj populaciji treba biti jedan od prioritetnih javnozdravstvenih zadataka. Uloga zdravstvenih djelatnika, a posebno liječnika u promicanju ZUTA-e je izuzetno važna – napominje dr. Renata Kutnjak Kiš, voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Zaključuje da osobe koje vode aktivan život i zadovoljavaju preporuke za tjelesnu aktivnost i vježbanje žive dulje, zdravije su i imaju bolju kvalitetu života, zbog čega bi njihovi liječnici morali posvetiti više tom aspektu života starijih osoba i tretirati tjelesnu aktivnost i i vježbanje kao lijek i dati im, po potrebi, recept za vježbanje.

Hrvatska u svemu prati trendove, koji su za nas nerijetko i nepovoljniji od ostatka svijeta, počevši od toga da nam je prosječni životni vijek još uvijek niži od većine razvijenih zemalja, do toga da imamo i veći broj starijih osoba u općoj populaciji. Samo na primjeru grada Zagreba, pokazala je dr. sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, koliko je važno aktivno i zdravo starenje. Naime, prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2021. godine, u Zagrebu žive 158,773 osobe životne dobi 65 i više godina, čime čine 20,7 posto ukupne populacije u Zagrebu. Značajan je i broj osoba u dubokoj starosti (85 godina i stariji), koje su u popisu zastupljene 10,9 posto.

Stoga je zaključak svih prisutnih na konferenciji kako je nužno dodatno povećati broj projekata, kampanja i aktivnosti za podizanje svijesti starije populacije, ali i zdravstvenog sustava, o važnosti očuvanja zdravlja naših starijih sugrađana. Veći društveni angažman za tjelesnu aktivost će starijima omogućiti dostojanstveniju i kvalitetniju starost, a zdravstvenom sustavu smanjiti pritisak zbog bolesti modernog doba, potaknute upravo manjkom tjelesne aktivnosti.

Više o projektu pročitajte na stranici hepas-sportzasve.eu, a projekt se sufinancira sredstvima programa Europske unije Erasmus+ i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti