Booster doza 3 ili 6 mjeseci nakon cijepljenja i kad se cjepiva mogu kombinirati?

Booster doza 3 ili 6 mjeseci nakon cijepljenja i kad se cjepiva mogu kombinirati?

Booster doza 3 ili 6 mjeseci nakon cijepljenja i kad se cjepiva mogu kombinirati?
  • Objavljeno: Subota, 18.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) podržavaju primjenu treće (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja i kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv bolesti COVID-19.

  • Podržava se davanje docjepne (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja
  • Podržava se korištenje heterolognih režima cijepljenja vektor/mRNA cjepivima u provedbi primovakcinacije i kod davanja booster doze
  • Potrebno je više istraživanja za osobe s oslabljenim imunitetom
  • Pregled nije obuhvatio cjepiva koja još nemaju odobrenje za primjenu u EU

Trenutna preporuka je 6 mjeseci

Dok je trenutna preporuka davati booster dozu nakon šest mjeseci, trenutno dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja. Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) stoga nastavljaju pozivati sve građane EU-a da se u potpunosti cijepe te da se pridržavaju ovih preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze.

Kombiniranje cjepiva (mix-and-match) kod inicijalnog cijepljenja i docjepljivanja booster dozom

U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv bolesti COVID-19, što se odnosi na:

  • primjenu različitih cjepiva kao prve i druge doze u sklopu primarnog (inicijalnog) cijepljenja (heterologno primarno cijepljenje)
  • primjenu različitog cjepiva protiv bolesti COVID-19 kao docjepne (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje).

Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno iz bilo kojeg razloga. Brojke pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u onim državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti, pišu na HZJZ.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti