Trešnje ublažavaju simptome ovog opasnog stanja!

Trešnje ublažavaju simptome ovog opasnog stanja!

Trešnje ublažavaju simptome ovog opasnog stanja!
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Giht je tip artritisa (upale zglobova) koji nastaje pod utjecajem prevelike količine mokraćne kiseline u krvi. Naime, ako bubrezi nisu u stanju eliminirati dovoljnu količinu mokraćne kiseline u tijelu, počinju se stvarati kristali mokraćne kiseline u zglobovima, što uzrokuje nastanak gihta.

U istraživanju britanskih znanstvenika je sudjelovalo 633 pacijenata koji pate od gihta. Znanstvenici su njihovo zdravlje promatrali u razdoblju od godine dana.

Pacijenti koji su jeli tjedno 3 porcije trešanja su imali za čak 35% ublažene simptome, za razliku od onih koji nisu jeli trešnje. Jedna porcija čini 10 do 12 trešanja.

Rizik od nastanka gihta se povećava starenjem i 3 do 4 puta je češći kod muškaraca nego kod žena, a pretilost, pretjerano konzumiranje alkohola i dijabetes su najčešći faktori rizika.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Arthritis & Rheumatism, su također ustanovili da kada su se trešnje konzumirale u kombinaciji s lijekovima, simptomi gihta su se ublažili za 75%.

"Rezultati našeg istraživanja upućuju da konzumiranje trešanja ublažava simptome gihta", izjavio je voditelj istraživanja prof. Yuqing Zhang.

Znanstvenici vjeruju da su antioksidansi u trešnjama ti koji ublažavaju simptome gihta, a planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili koje voće također može olakšati život osobama koje pate od gihta.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti