Trešnje ublažavaju simptome ovog opasnog stanja!
Giht je tip artritisa (upale zglobova) koji nastaje pod utjecajem prevelike količine mokraćne kiseline u krvi. Naime, ako bubrezi nisu u stanju eliminirati dovoljnu količinu mokraćne kiseline u tijelu, počinju se stvarati kristali mokraćne kiseline u zglobovima, što uzrokuje nastanak gihta.
U istraživanju britanskih znanstvenika je sudjelovalo 633 pacijenata koji pate od gihta. Znanstvenici su njihovo zdravlje promatrali u razdoblju od godine dana.
Pacijenti koji su jeli tjedno 3 porcije trešanja su imali za čak 35% ublažene simptome, za razliku od onih koji nisu jeli trešnje. Jedna porcija čini 10 do 12 trešanja.
Rizik od nastanka gihta se povećava starenjem i 3 do 4 puta je češći kod muškaraca nego kod žena, a pretilost, pretjerano konzumiranje alkohola i dijabetes su najčešći faktori rizika.
Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Arthritis & Rheumatism, su također ustanovili da kada su se trešnje konzumirale u kombinaciji s lijekovima, simptomi gihta su se ublažili za 75%.
"Rezultati našeg istraživanja upućuju da konzumiranje trešanja ublažava simptome gihta", izjavio je voditelj istraživanja prof. Yuqing Zhang.
Znanstvenici vjeruju da su antioksidansi u trešnjama ti koji ublažavaju simptome gihta, a planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili koje voće također može olakšati život osobama koje pate od gihta.
Vezani sadržaj:
- Znate li da ekstrakt cvijeta trešnje pospješuje zdravlje kože!
- Isprobajte sok od trešnje za bolji san!
- Napravite čokoladnu mousse tortu s trešnjama!
- Evo kako možete trešnjama smanjite rizik od bolesti srca!
- Otkrijte top 7 najboljih recepata s trešnjama koje morate probati!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345