Trešnje ublažavaju simptome gihta

Trešnje ublažavaju simptome gihta

Trešnje ublažavaju simptome gihta
  • Objavljeno: Subota, 29.09.2012.
  • Broj pregleda: 1.569
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Giht je tip artritisa (upale zglobova) koji nastaje pod utjecajem prevelike količine mokraćne kiseline u krvi. Naime, ako bubrezi nisu u stanju eliminirati dovoljnu količinu mokraćne kiseline u tijelu, počinju se stvarati kristali mokraćne kiseline u zglobovima, što uzrokuje nastanak gihta.

U istraživanju britanskih znanstvenika je sudjelovalo 633 pacijenata koji pate od gihta. Znanstvenici su njihovo zdravlje promatrali u razdoblju od godine dana.

Pacijenti koji su jeli tjedno 3 porcije trešanja su imali za čak 35% ublažene simptome, za razliku od onih koji nisu jeli trešnje. Jedna porcija čini 10 do 12 trešanja.

Rizik od nastanka gihta se povećava starenjem i 3 do 4 puta je češći kod muškaraca nego kod žena, a pretilost, pretjerano konzumiranje alkohola i dijabetes su najčešći faktori rizika.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Arthritis & Rheumatism, su također ustanovili da kada su se trešnje konzumirale u kombinaciji s lijekovima, simptomi gihta su se ublažili za 75%.

"Rezultati našeg istraživanja upućuju da konzumiranje trešanja ublažava simptome gihta", izjavio je voditelj istraživanja prof. Yuqing Zhang.

Znanstvenici vjeruju da su antioksidansi u trešnjama ti koji ublažavaju simptome gihta, a planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili koje voće također može olakšati život osobama koje pate od gihta.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti