Giht - što ga uzrokuje i može li hrana biti okidač za bol?

Giht - što ga uzrokuje i može li hrana biti okidač za bol?

Giht - što ga uzrokuje i može li hrana biti okidač za bol?
  • Objavljeno: Utorak, 27.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Giht simptomi

Giht je uobičajena vrsta artritisa koja može utjecati na bilo koji zglob, najčešće na palac. Napad traje određeno vrijeme, a zatim prođe i bolesnik se osjeća potpuno dobro dok se isti napad ne ponovi. S vremenom napadi su sve češći, jači i dulje traju, a mogu biti zahvaćeni i drugi zglobovi, kao koljeno, skočni zglob, lakat, zglobovi prstiju šaka. Postoji širok raspon stvari koje mogu izazvati giht: od hrane preko lijekova do dehidracije.

Giht prehrana - namirnice kao okidač

Giht je uzrokovan visokom razinom mokraćne kiseline u tijelu. Može se razviti uslijed povećanog unosa mokraćne kiseline u organizam, smanjenog izlučivanja ili kombinacijom ovih čimbenika. Ipak, najčešći uzrok jest povećani unos namirnica koje su bogate purinima, poput crvenog mesa (govedina, janjetina i svinjetina), iznutrica (jetra), plodova mora (srdele, dagnje, kapice, tuna, pastrve) i alkoholnih pića (pivo, zaslađena pića). Jedno istraživanje je pokazalo da čak i umjerena konzumacija alkohola može povećati rizik od napada gihta među muškarcima, piše Health. Zapravo, muški sudionici koji su popili do dva pića u razdoblju od 24 sata imali su 36% veći rizik od upale od onih koji nisu pili u tom istom vremenskom razdoblju. S druge strane, jedno piće u danu nije značajno povećalo rizik upale.

Rizik od napada gihta smanjit ćete i ako izbjegavate ili ograničite unos namirnica bogatih fruktozom, poput voćnih sokova i zaslađenih bezalkoholnih pića, kolačića i slatkiša. A čini se da umjerena konzumacija povrća koje je bogato purinom, poput graška, graha, leće, šparoga, špinata i gljiva, ne utječe na rizik gihta.

Viši indeks tjelesne mase i giht

S početnim razvojem gihta povezuju se i prekomjerna težina ili pretilost. Gubitak kilograma, pravilna prehrana i vježbanje, načini su snižavanja razine mokraćne kiseline i sprječavanja budućih upala.

Osim hrane i pića, Mayo Clinic navodi i druge čimbenike koji mogu povećati razinu mokraćne kiseline u vašem tijelu:

Medicinska stanja - određene bolesti i stanja povećavaju rizik od gihta. To uključuje neliječeni visoki krvni tlak i kronična stanja kao što su dijabetes, pretilost, metabolički sindrom i bolesti srca i bubrega.

Određeni lijekovi - Niske doze aspirina i neki lijekovi koji se koriste za kontrolu hipertenzije - uključujući tiazidne diuretike, inhibitore enzima koji pretvara angiotenzin (ACE) i beta blokatore - također mogu povećati razinu mokraćne kiseline

Obiteljska povijest gihta - ako su drugi članovi vaše obitelji imali giht, vjerojatnije je da ćete razviti bolest.

Godine i spol - Giht se češće javlja kod muškaraca. Muškarci također imaju veću vjerojatnost da će razviti giht ranije, obično u dobi od 30 do 50 godina, dok žene općenito razvijaju znakove i simptome nakon menopauze.

Nedavna operacija ili trauma - nedavna operacija ili trauma ponekad može izazvati napad gihta.

Dehidracija - može dovesti do viših razina mokraćne kiseline zbog smanjenja mokrenja, a time i do eliminacije mokraćne kiseline. Da bi se smanjio rizik od napada gihta, ljudi s gihtom bi trebali svakodnevno piti puno vode.

Promjene temperature - Vrijeme može utjecati na giht. Visoke temperature i niska vlažnost povećavaju rizik od napada gihta.

Giht - liječenje

Giht je bolest koja se u današnje doba može uspješno ne samo rano dijagnosticirati, već i liječiti. Da biste utvrdili što pokreće napad gihta, imajte na umu što ste konzumirali ili u kojim ste aktivnostima sudjelovali prije njegove pojave, piše Health. U akutnom napadu se, uz mirovanje, propisuju lijekovi koji suzbijaju upalu i bol (nesteroidni protuupalni lijekovi). U dugoročnom liječenju gihta koriste se lijekovi koji sprječavaju stvaranje mokraćne kiseline (alopurinol) ili koji pospješuju izlučivanje mokraćne kiseline bubrezima (probenecid).

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije