Trudnice, potražite savjet ljekarnika!

Trudnice, potražite savjet ljekarnika!

Trudnice, potražite savjet ljekarnika!
  • Objavljeno: Utorak, 28.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

29. listopada obilježava se tradicionalni, 8. hrvatski dan ljekarni u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva i Hrvatske ljekarničke komore, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, na datum koji je simboličan po prvom pisanom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271. godine.

Tema ovogodišnjeg 8. hrvatskog dana ljekarni je "Trudnice, o samoliječenju u trudnoći posavjetujte se s ljekarnikom", kojom želimo približiti javnosti kako ljekarnik savjetima može pomoći u sprječavanju posljedica neodgovornog i neinformiranog samoliječenja trudnica. Naglasak će biti na zaključku kako su u samoliječenju i većoj dostupnosti bezreceptnih lijekova, izvan nadzora ljekarnika, moguće brojne poteškoće, pogreške i rizici poput: nerazumijevanja namjene i djelovanja lijeka, pogrešnog doziranja, nepravilne primjene, nerazumijevanja kontraindikacija, interakcija i nuspojava koje mogu biti opasne po zdravlje trudnice i djeteta. Hrvatsko farmaceutsko društvo ovoj problematici je posvetilo i cijeli javnozdravstveno-edukativni Projekt SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA.

Tom prigodom su se u Ljekarničkom domu Hrvatskog farmaceutskog društva u samom srcu Zagreba okupili predstavnici vodećih institucija farmaceutske struke koji su naglasili važnost zdravstvene skrbi prema trudnicama kao osjetljivoj skupini pacijenata i odgovornog, informiranog samoliječenja uz blisku suradnju trudne pacijentice s ljekarnikom i liječnikom prilikom uporabe bilo kakvog bezreceptnog proizvoda!

Ispred Hrvatskog farmaceutskog društva mr.sc. Darko Takač, mag.pharm.spec. (Predsjednik HFD-a) i  doc.dr.sc. Maja Jakševac Mikša, mag.pharm. (Izvršna direktorica HFD-a) još jednom su podsjetili kako je uloga ljekarnika nesumnjivo najvažnija u primjenu bezreceptnih lijekova i ostalih proizvoda za samoliječenje, jer su oni visokoobrazovani zdravstveni djelatnici specijalizirani upravo za ovo područje, u skladu sa smjernicama Svjetske Zdravstvene Organizacije, te da je potrebno dodatno ulagati u edukaciju i osvještavanje pacijenata u Hrvatskoj kada je riječ o odgovornoj primjeni svih lijekova, posebice onih u bezreceptnom statusu! Izdavanje lijeka mora biti i ostati isključivo pod nadzorom ljekarnika i shodno tome se nikako ne odobrava liberalizacija tržišta bezreceptnih lijekova izvan nadzora magistra farmacije! Stav HFD-a o liberalizaciji tržišta bezreceptnih lijekova možete pročitati ovdje.

Mag. pharm. Silvana Jager (Dopredsjednica HLJK) je ispred Hrvatske ljekarničke komore istaknula kako je ljekarnik važna karika u savjetovanju trudnica jer kroz integrativni pristup može kao najdostupniji zdravstveni djelatnik neposredno saznati sve o njezinoj anamnezi, uzimanju lijekova i drugih pripravaka, načinu života i prehrani, te shodno tome dati najprikladniji zdravstveni savjet. Tome se pridružila i Predsjednica Sekcije za javno ljekarništvo HFD-a, mag.pharm. Martina Šepetavc, iz ustanove ZU Farmacia koja je već duži niz godina dobitnik priznanja za najviše prijavljenih nuspojava na lijekove, naglasivši opasnost kako čak 80% pacijenata smatra da su biljni lijekovi i pripravci potpuno bezopasni, stoga je prisutnost i savjet ljekarnika ključna za izbjegavanje mogućih rizika i očuvanje zdravlja uslijed primjene bezreceptnih proizvoda! Darko Krnić, dr.med. (Voditelj Nacionalnog centra i farmakoepidemiologije HALMED-a) iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH je naglasio kako je uloga ljekarnika važna u praćenju sigurnosti primjene svih lijekova, pa tako i bezreceptnih, te da HALMED odgovorno skrbi o pacijentima stalnim nadzorom lijekova na tržištu Hrvatske.

Mlade nade ljekarništva iz Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) su u anketi provedenoj među studentima farmacije potvrdili da bi temeljem njihovog obrazovnog kurikuluma uloga ljekarnika u samoliječenju trebali biti jako velika ili čak potpuna, te da je rizik samoliječenja trudnica (bezreceptni lijek ili dodatak prehrani) bez savjeta ljekarnika iznimno velik!

Iznimno pozitivne, trudna voditeljica Marijana Batinić i glumica Doris Pinčić, pozvale su sve trudnice na odgovorno samoliječenje i stalnu komunikaciju sa svojim ljekarnicima i liječnicima, prilikom korištenja bilo kojeg proizvoda za "rješavanje" zdravstvenih tegoba, jer samo na taj način mogu biti bezbrižne i posvetiti se uživanju u majčinstvu!

Organizatori 8. hrvatskog dana ljekarni se zahvaljuju podršci partnera u provođenju ovog značajnog datuma: Atlantic Grupa, Medika, CPSA, Podravka, Hrvatska pošta, Gradske ljekarne Zagreb, te svi partneri Projekta SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA.

 

AKTIVNOSTI POVODOM 8. HRVATSKOG DANA LJEKARNI

  • Trudnice diljem Hrvatske očekuje veliki broj aktivnosti povodom 8. hrvatskog dana ljekarni, stoga se pozivaju da upitaju svoje ljekarnike sve što ih zanima o racionalnoj, sigurnoj i odgovornoj primjeni lijekova i ostalih proizvoda tijekom trudnoće i dojenja, pri čemu se mogu dobiti i prigodni informativni letci o rizicima i sigurnosti primjene bezreceptnih proizvoda i ostalih proizvoda za samoliječenje.
  • Određene ljekarne diljem Hrvatske će imati mogućnost podjele vrlo korisnih edukativnih priručnika o samoliječenju u trudnoći i tijekom dojenja svojim trudnicama. Popis ljekarni koje dijele priručnike možete pronaći ovdje. Osim toga će određene ljekarne imati i prigodne pogodnosti i savjetovanja za trudnice, o čemu možete više pročitati ovdje.
  • 29. listopada 2014. će povodom Hrvatskog dana ljekarni Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) imati prigodnu humanitarnu prodaju palačinki i slatkih zalogaja uz pomoć Podravke na Cvjetnom trgu u Zagrebu, a prikupljena sredstva bit će namjenski iskorištena za donaciju trudnicama koje čuvaju trudnoću na Klinici za ženske bolesti i porode u Zagrebu, stoga Vas pozivamo na druženje s mladim farmaceutima i Vaše doprinose za trudnice!

Pozivamo sve trudnice, ali i sve pacijente diljem Hrvatske, da 29. listopada 2014. obilježe 8. hrvatski dan ljekarni, u zajedničkom savjetovanju i druženju sa svojim ljekarnicima, nastavljajući jednaku tradiciju i brigu o vlastitom zdravlju i tijekom cijele godine!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti