Kako nezaposlenost utječe na zdravlje?

Kako nezaposlenost utječe na zdravlje?

Kako nezaposlenost utječe na zdravlje?
  • Objavljeno: Subota, 07.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako ste ikada pomislili da vaš posao, zajedno s dosadnim suradnicima, neprestanim pozivima i prekovremenim satima, skraćuje vaš život, razmislite ponovno.

Gore od stresnog posla je samo nezaposlenost, otkrivaju znanstvenici iz Finske. Dugoročna nezaposlenost predstavlja veliku prijetnju zdravlju, ubrzava proces starenja i povećava rizik od nastanka različitih bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 5600 osoba koje su rođene 1966. godine. Znanstvenici su od sudionika uzeli uzorke DNA stanica. Nakon 31 godinu su otkrili da osobe, koje su bile nezaposlene najmanje 2 godine, češće imaju kratke telomere.

Telomeri su kao zaštitne kapice koje se nalaze na krajevima kromosoma. Ako su telomeri prekratki, dolazi do prijevremenog starenja i povećava se rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

"Nezaposlenost je stresna, a prethodna istraživanja su pokazala da povišena razina hormona stresa može skratiti telomere i životni vijek", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Leena Ala-Mursula.

Prethodna istraživanja su pokazala da prekomjeran rad također može oštetiti DNA. Ukratko, ista pravila vrijede za zaposlene i nezaposlene: prestanite s pušenjem, održavajte zdravu tjelesnu težinu, jedite raznoliko i svakodnevno vježbajte.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti