Utječe li Mjesec na naše zdravlje?

Utječe li Mjesec na naše zdravlje?

Utječe li Mjesec na naše zdravlje?
  • Objavljeno: Utorak, 09.01.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Pixabay

Kategorija: Zanimljivosti

Mladi Mjesec na nas djeluje inspirativno, dok puni uzrokuje nesanicu i izaziva razne napadaje.

Većina je čula za promjene ponašanja uzrokovane mjesečevim mijenama, no može li Mjesec zaista utjecati na naše zdravlje?

Stručnjak i znanstvenik dr. Rick Fienberg tvrdi da Mjesec ne može uzrokovati nikakve psihičke ni fizičke promjene na tijelu čovjeka.

Fienberg smatra da ljudi češće primjećuju puniji i svjetliji Mjesec, te mu lakše pripisuju određene promjene.

Iako je istina da Mjesec utječe na morske mijene, većina priča o Mjesecu je neistinita.

Ipak, istraživači su nastavili proučavati mjesečeve faze i njihove učinke na zdravlje. Evo što su zaključili:

Prometne nezgode

Istraživači su proučavali više od 13.000 motociklista i zaključili da Mjesec može ometati vozače, što u konačnici dovodi do većeg broja nesreća. To obično nije uzrokovano višim silama, nego vozači često promatraju Mjesec s divljenjem, što ih ometa u vožnji.

Problemi mentalnog zdravlja

Provedeno je istraživanje na 1.800 osoba koje imaju problema s mentalnim zdravljem i tijekom punog Mjeseca nije zabilježen ni jedan ozbiljniji slučaj ili povećani broj problema u odnosu na ostale dane.

Znanstvenici smatraju da, ako i postoji utjecaj Mjeseca na mentalno zdravlje čovjeka, vjerojatno je vrlo mali ili rijedak zbog čega ih je teško uvrstiti u statistiku. S druge strane, proučavane su 782 osobe, bez problema s mentalnim zdravljem, koje su za vrijeme punog Mjeseca prijavljivale osjećaj blage tjeskobe ili depresije.

Saznajte kako prepoznati i liječiti poremećaje raspoloženja!

Nesanica

Istraživanja pokazuju da se prosječno vrijeme spavanja, za vrijeme punog Mjeseca, smanjuje za 20 minuta. Također nam u prosjeku treba 5 minuta duže da bismo utonuli u san. Tijekom punog Mjeseca, kvaliteta sna je znatno niža, stoga ne brinite ako tih dana osjećate umor ili razdražljivost.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti