Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Utječe li Mjesec na naše zdravlje?

Utječe li Mjesec na naše zdravlje?

Utječe li Mjesec na naše zdravlje?
  • Objavljeno: Utorak, 09.01.2018.
  • Broj pregleda: 214
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Utječe li Mjesec na naše zdravlje?
Izvor slike: Pixabay

Mladi Mjesec na nas djeluje inspirativno, dok puni uzrokuje nesanicu i izaziva razne napadaje.

Većina je čula za promjene ponašanja uzrokovane mjesečevim mijenama, no može li Mjesec zaista utjecati na naše zdravlje?

Stručnjak i znanstvenik dr. Rick Fienberg tvrdi da Mjesec ne može uzrokovati nikakve psihičke ni fizičke promjene na tijelu čovjeka.

Fienberg smatra da ljudi češće primjećuju puniji i svjetliji Mjesec, te mu lakše pripisuju određene promjene.

Iako je istina da Mjesec utječe na morske mijene, većina priča o Mjesecu je neistinita.

Ipak, istraživači su nastavili proučavati mjesečeve faze i njihove učinke na zdravlje. Evo što su zaključili:

Prometne nezgode

Istraživači su proučavali više od 13.000 motociklista i zaključili da Mjesec može ometati vozače, što u konačnici dovodi do većeg broja nesreća. To obično nije uzrokovano višim silama, nego vozači često promatraju Mjesec s divljenjem, što ih ometa u vožnji.

Problemi mentalnog zdravlja

Provedeno je istraživanje na 1.800 osoba koje imaju problema s mentalnim zdravljem i tijekom punog Mjeseca nije zabilježen ni jedan ozbiljniji slučaj ili povećani broj problema u odnosu na ostale dane.

Znanstvenici smatraju da, ako i postoji utjecaj Mjeseca na mentalno zdravlje čovjeka, vjerojatno je vrlo mali ili rijedak zbog čega ih je teško uvrstiti u statistiku. S druge strane, proučavane su 782 osobe, bez problema s mentalnim zdravljem, koje su za vrijeme punog Mjeseca prijavljivale osjećaj blage tjeskobe ili depresije.

Saznajte kako prepoznati i liječiti poremećaje raspoloženja!

Nesanica

Istraživanja pokazuju da se prosječno vrijeme spavanja, za vrijeme punog Mjeseca, smanjuje za 20 minuta. Također nam u prosjeku treba 5 minuta duže da bismo utonuli u san. Tijekom punog Mjeseca, kvaliteta sna je znatno niža, stoga ne brinite ako tih dana osjećate umor ili razdražljivost.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti