Imate problema sa spavanjem? Evo rješenja!

Imate problema sa spavanjem? Evo rješenja!

Imate problema sa spavanjem? Evo rješenja!
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.03.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Ako imate problema sa spavanjem, sigurno ste uočili manjak koncentracije, bezvoljnost, nedostatak energije, pa čak i simptome depresije.

Da biste se lakše vratili u dnevni ritam i osigurali kvalitetan san, slijedite ove savjete:

Pažljivo birajte namirnice

Postoji hrana koja nas razbuđuje, ali i ona koja nas uspavljuje. Hrana koja nas uspavljuje, ne mora nužno značiti da ćete imati kvalitetniji san. Bitno je odabrati namirnice koje umiruju tijelo i lako se probavljaju.

Prije spavanja birajte proteinske namirnice, a obična čaša mlijeka može učiniti čuda za vaš san. Ako ste ljubitelj ugljikohidrata, pojedite zobenu kašu ili krišku kruha od cjelovitih žitarica.

Pripremite čaj koji liječi upalu pluća, astmu, nesanicu, kašalj, artritis i čuva zdravlje srca!

Ranije krenite na počinak

Ako imate problema sa spavanje, potrebno je pratiti raspored spavanja kako biste što prije eliminirali umor i vratili potrebnu energiju. Prosječnoj odrasloj osobi je potrebno 7 do 9 sati sna tijekom noći. Za početak izbjegavajte poslijepodnevni odmor, jer ćete tako jače osjećati umor u večernjim satima.

Ako primijetite da vam je dovoljno 8 sati sna, pridržavajte se rasporeda spavanja. Odite ranije na počinak i navijte budilicu za 8 do 9 sati, ovisno o tome koliko brzo uspijete zaspati. Nakon prvog alarma, ustanite bez obzira koliko ste umorni. S vremenom će se tijelo naviknuti na taj ritam, a vi ćete se osjećati poletnije i zadovoljnije.

Vježbajte

Istina, tjelovježba se spominje u mnogim savjetima za poboljšanje općeg zdravlja ali i kao učinkoviti lijek protiv nesanice. Intenzivniju tjelovježbu biste trebali odraditi tijekom dana, najkasnije do 19 sati, a navečer izvoditi vježbe istezanja ili jogu.

Razbistrite um

Pokušajte se maknuti od negativnih misli i briga. Prije spavanja isplanirajte idući dan, zapišite obaveze i završite planirano za taj dan. To će vas osloboditi tjeskobe, ublažiti stres i razbistriti misli, uslijed čega ćete lakše utonuti u miran san.

Otkrijte može li nesanica uzrokovati srčani udar!

Popijte topli napitak

Prije spavanja popijte topli napitak koji će vas umiriti. To može biti toplo mlijeko ili čaj. Birajte lagane čajeve poput kamilice, mente, pasiflore ili komorača koji će umiriti vašu probavu, opustiti tijelo i pripremiti vas za spavanje. Svakako izbjegavajte kofein, alkoholna pića i slatkiše!

Prakticirajte vježbe opuštanja

Prije spavanja, pokušajte vizualizirati nešto što vas opušta i umiruje. Ako vas glazba opušta, pustite tihe i umirujuće melodije da vas uvedu u miran san. Također možete isprobati i vježbe disanja koje dokazano djeluju protiv stresa i opuštaju cijelo tijelo.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije