Vlakna pospješuju zdravlje srca

Vlakna pospješuju zdravlje srca

Vlakna pospješuju zdravlje srca
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Posljednje istraživanje američkih znanstvenika otkriva da vlakna mogu smanjiti rizik od ponovnog nastanka srčanog udara za 25%, kao i rizik od nastanka smrti kod osoba koje su preživjele srčani udar.

Ovo je prvo istraživanje koje upućuje srčane bolesnike na to da trebaju povećati konzumaciju vlakana putem cjelovitih žitarica, orašastih plodova i voća i povrća.

Prethodna istraživanja su pokazala da prehrana bogata vlaknima može pomoći u prevenciji srčanih bolesti, ali se nisu fokusirala na utjecaj vlakana na osobe, koje već pate od srčanih bolesti ili su pretrpjele srčani udar.

Provjerite zašto trebate povećati unos vlakana!

Znanstvenici ističu da svako povećanje unosa vlakana za 10g smanjuje rizik od nastanka smrti srčanih bolesnika za 15%.

Istraživanje je također pokazalo da vlakna pospješuju zdravlje cjelokupnog organizma, ne samo srca. Na taj način smanjuju rizik od nastanka smrti iz bilo kojeg razloga, ne samo zbog srčanih bolesti.

Vlakna smanjuju rizik od nastanka raka debelog crijeva jer značajno smanjuju razinu toksina tankom i debelom crijevu. Vlakna su odlična i za prevenciju dijabetesa, pretilosti, visokog krvnog tlaka i kolesterola.

Provjerite unosite li dovoljno vlakana!

Namirnice, koje su bogate vlaknima, su ujedno bogate i vitaminima i mineralima te imaju dobar učinak na zdravlje općenito, prenosi Prevention.

Ovo istraživanje je također došlo do zaključka da vlakna ublažavaju kroničnu upalu u tijelu, koja je faktor rizika za nastanak srčanog udara.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti