Cikla i 5 najboljih recepata

Cikla i 5 najboljih recepata

Cikla i 5 najboljih recepata
 • Objavljeno: Četvrtak, 08.10.2020.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Samo jedna porcija cikle može povećati razinu energije i sniziti razinu kolesterola. Također, može smanjiti rizik od nastanka raka i olakšati simptome artritisa. Konzumiranje cikle će donijeti brojne prednosti, stoga bi se na vašim tanjurima trebala nalaziti svaki dan.

Donosimo vam najznačajnije zdravstvene prednosti cikle zbog kojeg će postati redoviti dodatak svakom vašem jelu.

Cikla za mršavljenje

Cikla ima pomalo slatkasti okus, ali jedna šalica cikle sadrži tek 60 kalorija i jako puno vlakana, zbog čega postaje idealna u borbi sa suvišnim kilogramima. Šećeri u cikli su složeni ugljikohidrati i, za razliku od bijelog šećera, kalorije iz cikle dolaze s puno nutrijenata i fitokemikalija koje su odlične za vaše zdravlje.

Cikla za zdravlje mozga i više energije

Cikla je bogata prirodnim nitratima koji se u tijelu pretvaraju u nitratni oksid koji širi krvne žile, pospješuje protok kisika i nutrijenata, a vama daje više energije. Istraživanja su pokazala da nitratni oksid pospješuje učinkovitost rada mitohondrija u kojima se oslobađa energija potrebna za sve životne procese. Donosimo vam i konačne rezultate istraživanja koji su impresivni:

 • Samo 70ml soka od cikle smanjuje razinu krvnog tlaka za 2%.
 • Kod profesionalnih ronioca se uz samo 70ml soka od cikle duljina zadržavanja daha povećala za čak 11%.
 • Biciklisti koji piju 500ml soka od cikle mogu voziti čak 20% duže.

Cikla kao prirodna viagra

Još su stari Rimljani ciklu koristili kao afrodizijak. Iako su mnoge biljke u starim kulturama bile smatrane afrodizijacima, za ciklu je i znanstveno dokazano takvo djelovanje. Naime, cikla pospješuje protok krvi na području genitalija. Također, cikla sadrži visoku razinu minerala bora koji potiče oslobađanje seksualnih hormona.

Cikla kao moćan antioksidans

Antioksidansi sprječavaju razne bolesti i prijevremeno starenje. Cikla je odličan izvor vitamina C i mangana koji ju čine moćnim antioksidansom. Crvena boja cikle dolazi od snažne grupe antioksidans, poznatih pod nazivom betacijanini, koji smanjuju rizik od nastanka raka, srčanih bolesti, dijabetesa i upala.

Cikla za protuupalno djelovanje

Upala može nastati zbog raznih čimbenika, a jedan od njih je i stres. Kronični stres može uzrokovati i kroničnu upalu koja je povezana s nastankom raznih stanja i bolesti kao što su:

 • bore
 • osjetljivost na infekcije
 • rak
 • artritis
 • bronhitis
 • kronična bol
 • dijabetes
 • visoki krvni tlak
 • osteoporoza
 • srčane bolesti
 • kandidijaza
 • prevencija raka

Preliminarni rezultati istraživanja upućuju na to da je cikla odlična u sprječavanju nastanka raka kože i pluća. Ostala istraživanja pokazuju da sok od cikle može usporiti rast kancerogenih stanica, zbog čega se on sporije širi u tijelu.

Cikla za detoksikaciju

Antioksidansi cikle potiču oslobađanje tijela od toksičnih supstanci. Naime, tijekom konzumacije cikle, toksične supstance u tijelu se neutraliziraju i postaju topive u vodi te se oslobađaju putem urina. Iz tog razloga je cikla jedna od najboljih namirnica za održavanje zdravlja svih stanica tijela, odnosno cjelokupnog organizma.

Cikla za mentalno zdravlje

Betacijanini u cikli su se pokazali učinkovitima u liječenju depresije. Cikla sadrži i triptofan koji opušta um i stvara osjećaj ugode, slično kao i čokolada, stoga uživajte.

Recepti s ciklom

Krem juha od pečene cikle i krumpira

Zdrava i ukusna juha s ciklom i krumpirom zasigurno će izmamiti osmijehe svim ljubiteljima kremastih toplih predjela. Recept za krem juhu od pečene cikle i krumpira otkrijte na linku ili klikom na sliku.

juha od cikle i krumpira

Humus od cikle

Ako ste ljubitelj humusa, onda morate isprobati verziju najpopularnijeg zdravog umaka s pečenom ciklom. Recept za humus od cikle otkrijte na linku ili klikom na sliku.

humus od cikle

Sok od mrkve i cikle za bolji rad štitnjače

Ovaj lagani smoothie bogatog okusa, izvrstan je za kontroliranje rada štitnjače, posebno ako koristite svježe i organske namirnice. Recept za sok od mrkve i cikle za bolji rad štitnjače otkrijte na linku ili klikom na sliku.

smoothi od cikle i mrkve

Pureći file na posteljici od zelenih mahuna i cikle

Nemasni file od puretine, cikle i mahuna izvrstan je izbor za sve koji paze na liniju pa je ovo odličan obrok za malo vremena, a sadrži puno vitamina. Recept za pureći file na posteljici od zelenih mahuna i cikle otkrijte na linku ili klikom na sliku.

piletina sa ciklom

Smoothie od cikle, mrkve i jabuke

Ovaj smoothie od cikle, mrkve i jabuke je idealan za detoksikaciju organizma i vraćanje energije, posebno nakon fizičke aktivnosti. Recept za smoothie od cikle, mrkve i jabuke otkrijte na linku ili klikom na sliku.

sok od cikle jabuke

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije