Veliki trbuh uzrokuje osteoporozu i kod muškaraca?

Veliki trbuh uzrokuje osteoporozu i kod muškaraca?

Veliki trbuh uzrokuje osteoporozu i kod muškaraca?
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci, koji imaju povišen postotak masti na području trbuha, imaju povećan rizik od smanjenja gustoće kostiju, ističu američki znanstvenici.

Iako se osteoporoza češće javlja kod žena, znanstvenici su ustanovili da visceralna mast (mast koja se nalazi ispod mišića na području abdomena) uzrokuje osljabljenje kostiju kod muškaraca.

"Dosadašnja istraživanja su pokazala da muškarci imaju manji rizik od nastanka osteoporoze, ali ovim istraživanjem se pokazala da to nije u potpunosti točno", EverydayHealth prenosi izjavu dr. Miriam Bredelle.

U istraživnaju je sudjelovalo 35 muškaraca, čija je starost u prosjeku bila 34 godine, a indeks tjelesne mase (BMI) 36.5, što se smatra pretilim.

Rezultati CT snimanja su pokazali da muškarci s povećanom razinom visceralne masti imaju povećan rizik od nastanka osteoporoze.

Znanstvenici ističu da genetika, način prehrane i tjelovježba mogu uvelike odrediti razinu visceralnog masnog tkiva, koje može uzrokovati srčane bolesti. Prvi korak do zdravih kostiju jest usvajanje zdravih životnih navika.

Veliki broj muškaraca već je nakon dobi od 20 godina pretilo. Pretilost može uzrokovati niz zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, dijabetes, astma, apneja i bolesti zglobova.

 

Znanstvenici ističu kako su ovi rezultati preliminarni te da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnjaka kako bi bili sigurni u točnost rezultata.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti